Nieuws

Dupont en BP maken biobutanol

Thomas van de Sandt | vrijdag 28 juli 2006
Energie, Arbeidsmarkt & Onderwijs, Chemie & Materiaalkunde

Het Amerikaanse chemieconcern DuPont en de Britse oliemaatschappij BP hebben een joint-venture opgericht voor de productie van biobrandstoffen.

BP en Dupont beginnen volgend jaar met de productie van biobutanol. De eerste productiefaciliteit is een oude bio-ethanolfabriek van British Sugar in Wissington, bij Cambridge. De partijen laten het aan de marktvraag over in hoeverre de productie daarna moet worden uitgebreid. Ze zijn in samenspraak met British Sugar al bezig met een haalbaarheidsstudie naar het plaatsen van grotere faciliteiten in Groot Brittanië.
De grondstoffen voor de biobutanol zijn suikerbieten, suikerriet, maïs, graan en cassave. Micro-organismen zetten deze grondstoffen middels anaërobe vergisting om in butanol. Omdat het productieproces is te vergelijken met dat van bio-ethanol, kunnen bestaande bio-ethanol fabrieken makkelijk worden omgebouwd. 

De verwachtingen voor biobutanol (of butyl alcohol, C4H10O) zijn hoog gespannen. Het heeft als voordeel dat het tot een hoger percentage met benzine te mengen is, zonder de motor te hoeven aanpassen. Waar bij ethanol de grens ligt op vijf procent, spreken BP en Dupont bij butanol van tien tot zestien procent. Daarnaast heeft butanol een lage dampspanning en trekt het minder waterdamp aan uit de lucht. Tot slot heeft de verbinding een hogere calorische waarde dan ethanol, zodat de efficiëntie van de verbranding hoger ligt.

Het grote nadeel bij de productie van biobutanol was altijd dat het biologische omzettingsproces teveel bijproducten, zoals ethanol en aceton, opleverde. Omdat butanol, ethanol en aceton qua chemische eigenschappen niet veel van elkaar verschillen, is de scheiding van de drie componenten moeilijk. Het productieproces was daarom tot op heden te duur. Wat Dupont en BP hierop gevonden hebben, blijft vooralsnog onduidelijk. 

De bedrijven werken wel al aan een verbetering van het productie-organisme. Zij proberen met behulp van genetische modificatie een hogere omzettingsgraad te behalen. In 2010 moet dat onderzoek zijn afgerond.
Uiteindelijk moet de nieuwe joint-venture meer nieuwe technieken ontwikkelen die de productie van biobrandstoffen bevorderen. ‘Biobutanol is nog maar het begin van de oplossingen die wij kunnen bieden’, zo verklaarde Dupont-topman Charles Holliday bij het startschot voor de joint-venture. Momenteel loopt bijvoorbeeld een onderzoek naar micro-organismen die lignocellulose kunnen omzetten. Daarmee komt de productie van biobrandstoffen uit houtachtig plantenafval dichterbij.

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW