Nieuws

Dyneema tegen brand en projectielen

Met een nieuwe variant van Dyneema maakt DSM een nieuw, Glare-achtig pantserpaneel voor de Zuid-Koreaanse marine.

Dat composieten op basis van Dyneema uitstekende bescherming bieden tegen projectielen, is al veel langer bekend, getuige de vele toepassingen van de Nederlandse vezel in pantservesten en helmen. DSM voegt daar nu ook een vlamvertragende eigenschap aan toe. Daartoe verlijmt de Nederlandse chemiereus een laag Dyneema HB25 composietmateriaal met een laag aluminium en een glasepoxy hars. Het resultaat is een vezelmetaallaminaat, een groep composietmaterialen waaronder ook het eveneens Nederlandse Glare valt.

Dyneema geldt als de sterkste vezel ter wereld, met een hoge treksterkte van 3,1 GPa (tegen 0,8 voor hogesterktestaal) en een laag soortelijk gewicht van 1,0 g/cm3 (tegen 7,6 voor hogesterktestaal). Dyneema is in de jaren zeventig ontwikkeld door DSM, nadat al veel eerder was voorspeld dat polyetheen een goede basis zou kunnen zijn voor zeer sterke vezels. DSM kreeg het proces als eerste onder de knie en heeft sindsdien het patent op het maken van de Dyneema-vezel. Sindsdien heeft Dyneema zijn weg gevonden naar toepassingen in onder meer de scheepvaart (kabels, visnetten), medisch gereedschap en bepantsering.

Composieten op basis van Dyneema worden al veelvuldig toegepast als bepantseringsmateriaal bij marineschepen van verschillende landen. De Zuid-Koreaanse marine zocht een materiaal met dezelfde anti-ballistische eigenschappen als Dyneema, maar dat beter bestand is tegen hitte en vuur. DSM ontwikkelde daarop een vezelmetaallaminaat (FML) op basis van aluminium en de Dyneema-variant HB25.

Het grootste voordeel van het nog naamloze, maar wel reeds gepatenteerde Dyneema FML is het lage gewicht. DSM claimt dat het gelijke of betere bescherming biedt tegen een breed scala aan projectielen, bij een gewicht dat minimaal de helft lager is dan bepantsering op basis van hogesterktestaal of keramiek. Bijkomende voordelen zijn de bestendigheid tegen corrosie, de stijfheid en de algengroei-remmende eigenschappen.

DSM zocht voor de ontwikkeling van het FML contact met Samyang Comtech, een Zuid-Koreaans bedrijf dat al langer een partner van het Nederlandse chemieconcern is. Samyang fabriceert de Dyneema FML-panelen.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven