Nieuws

ECN neemt precisielaser in gebruik

ECN nam eind augustus een laseropstelling in gebruik, die met grote precisie materialen kan bewerken.

De laser kan bijvoorbeeld laagjes van 80 nm dikte van zonnecellen afschrapen, waardoor het rendement ervan omhoog gaat. Ook vallen er minuscule gaatjes mee te boren in folies.

Voor schrapen en boren heeft de opstelling twee verschillende laserbronnen, geleverd door het Litouwse bedrijf Light Conversion, die pulsen afgeven in orde van respectievelijk pico- en nanoseconden. De golflengtes variëren van 10 µm tot 343 nm.

‘Onze expertise ligt erin dat de juiste laserbronnen koppelen aan een mechanisch platform en het geheel aansturen met deels zelf geschreven software’, vertelt laserexpert Martijn de Keijzer van ECN. ‘Daardoor kan onze opstelling ontzettend veel.’

De toepassingen die ECN voor ogen heeft zijn dan ook legio. Medische apparatuur, bijvoorbeeld, kan door een oppervlaktebehandeling waterafstotend gemaakt worden, waardoor ze langer steriel blijft. Een heel andere mogelijke toepassing: horlogemakers kunnen graveren in dunne keramiek­lagen die met conventionele methoden zouden breken. En keramische walsrollen in de kartonindustrie zijn ter plekke te bewerken, waardoor minder wisselingen nodig zijn en de productielijnen minder vaak stilliggen.

‘Het grote doel van onze opstelling is te zoeken naar processen die in productie te nemen zijn’, zegt De Keijzer. ‘Onze eigen opstelling zal niet de benodigde snelheid hebben voor een spe­cialistische toepassing, maar fabrikanten kunnen bij ons wel de haal­baar­heid testen en vervolgens een op maat gemaakte opstelling in hun productielijn opstellen.’

Het is niet de eerste keer dat ECN innovatieve lasermethoden aan de man brengt. Twee jaar geleden vond technologie om minuscule vormen te trekken in folies, zijn weg naar Produzo, een productiemachine voor dunne-film zonnecellen. Vorig jaar presenteerde ECN ‘selective laser melting’, een techniek waarmee de ruwe oppervlakken van 3d-geprinte metalen objecten gladder zijn te maken.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven