Een fabriek in zakformaat | Technisch Weekblad
Nieuws

Een fabriek in zakformaat

Kleine producten zoals horloges en micromotoren worden vaak nog met handenarbeid gemaakt in grote fabrieken. Met een microfabriek kan dat geautomatiseerd op het oppervlak van een bureaublad.

Onderzoekers van het Centre Suisse d’Electronique et de Microtechnique (CSEM) uit het Zwitserse Alpnach hebben een micro-productie-eenheid ontwikkeld met een footprint van 12 x 12 cm en die 20 cm hoog is. In deze ‘Micro-Fabriek’ opereert een micro-robot, de PocketDelta, die drie handelingen per seconde kan verrichten en op vijf micrometer nauwkeurig componenten kan plaatsen. Een in de microfabriek ingebouwde, onder Windows XP draaiende pc (op een kaart), bestuurt de robot. De productie-eenheid is verder voorzien van twee camera’s en aansluitingen voor 24 V gelijkstroom en ethernet. CSEM is met de ‘Micro Fabrique’ onderscheiden met de Swiss Technology Award 2007.

De micro-robot kan monteren maar bijvoorbeeld ook een meetapparaat hanteren, of apparatuur voor reiniging van onderdelen, of een lijm-dispenser. Ook kan de ‘fabriek in zakformaat’ als kleine clean room klasse 100 (verontreinigingen per kubieke meter) worden gebouwd. Dit biedt weer belangrijke kostenvoordelen ten opzichte van produceren in veel grotere schone ruimtes. De kleine afmetingen beperken sterk het energiegebruik, aldus Sébastien Perroud van CSEM.

Microfabriekjes kunnen in serie worden gekoppeld tot een minifabriek, voor het maken van complexere producten. Een samenstel hiervan wordt momenteel getest bij een Zwitserse horlogefabrikant. De productiecapaciteit zal lager liggen dan die van een volwaardige lopende band. Het oogmerk is ook niet om die te evenaren, maar om de fabriek mobiel te maken, aldus Perroud.

Vorige week demonstreerde CSEM op de Hannover Messe een samenstel van acht van dergelijke eenheden, verbonden door een mini-lopende band voor componententoevoer. Het complete systeem past op een bureaublad. De lopende band is nog relatief groot ten opzichte van de robot, aldus Perroud, en zal verder worden verkleind.

Een productiesysteem bestaande uit meerdere microfabriekjes kan nog niet zonder menselijke ondersteuning. Perroud schat dat één operator nodig is per twee productiestraten elk bestaande uit meerdere PocketDelta’s. Hij bestuurt het systeem per draadloze pda.

Ook de technische universiteit van Tampere, Finland, toonde op de Hannover Messe een desktop-productie-eenheid. Deze is echter iets groter (30 x 20 x 22 cm, lxbxh) en duidelijk minder ver ontwikkeld dan het Zwitserse systeem. De Finse microfabriek wordt, aldus dr.tech. Jani Uusitalo van de universiteit, momenteel getest voor productie van buisjes die bij patiënten met oorklachten worden ingeplant. De machine is voor dat doel naast de operatiekamer geplaatst. Naar verluidt zouden ook Duitse universiteiten dergelijke microfabriekjes ontwikkelen.

Bij CSEM verwachten ze dat de PocketDelta eind dit jaar productierijp is. Hij wordt vanaf begin 2008 op de markt gebracht door CP Automation uit het Zwitserse Fribourg. Perroud verwacht dat de PocketDelta pas over enkele jaren gaat aanslaan, ‘nu ontbreekt de markt nog’. Over de verkoopprijs wil hij nog niks zeggen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW