Eerste elektrische toermotor ter wereld | Technisch Weekblad
Nieuws

Eerste elektrische toermotor ter wereld

  • Grote actieradius
  • Modulair accupakket

Vandaag presenteerde het studententeam STORM Eindhoven van de TU/e ’s werelds eerste elektrische toermotor: STORM Pulse. Het speciaal ontwikkelde modulaire accupakket van de circa 340 kg wegende motor geeft de elektrische tweewieler met 380 km een ruim twee keer zo grote actieradius als die van de huidige generatie elektrische motoren.

‘Ons voertuig heeft een EMRAX-motor met een vermogen van 35 kW’, vertelt Bas Verkaik, een van de teamleden van STORM Eindhoven. ‘Volgens de Nederlandse wetgeving mogen jongere bestuurders niet op zwaardere motoren rijden, vandaar de keuze voor deze motor, die overigens een piekvermogen heeft van 70 kW.’

Met STORM Pulse wil het studententeam deelnemen aan de 80 Day Race, waarbij deelnemende teams in tachtig dagen acht verschillende locaties aan moeten doen met een zelfgebouwd voertuig, zonder een druppel fossiele brandstof te gebruiken. De route mogen ze zelf kiezen. Verkaik: ‘Omdat die race een jaar naar achteren is geschoven, naar 2017, hebben we besloten in mei volgend jaar al onze eigen tachtigdagenrace te rijden.’ Het idee daarbij is om gebruik te maken van de huidige infrastructuur voor elektrisch laden.

De motor wordt gevoed door maximaal 24 batterijpaketten in de vorm van modulaire cartridges. Dit maakt het mogelijk om de motor voor kortere afstanden een kleiner accupakket mee te geven. De voordelen hiervan zijn dat de motor lichter wordt en dat het zwaartepunt van het voertuig lager komt te liggen. In een half uur zijn de lege lithiumionbatterijen weer voor 80 % opgeladen.

Het studententeam gaat het prototype nu uitgebreid testen en nog voor de race in 2016 moeten de testresultaten bijdragen aan de ontwikkeling van twee nieuwe modellen, waar zowel de eigen race volgend jaar als de officiële race in 2017 mee gereden zullen worden. Ook wil STORM Eindhoven een zo marktklaar mogelijke motor leveren.