Nieuws

Eerste elektrische truck door VDL en DAF

Vrachtwagenfabrikant DAF Trucks en bussenbouwer VDL hebben samen een elektrische vrachtwagen gemaakt. De truck met een actieradius van 100 km is woensdag in Eindhoven aan het publiek is gepresenteerd. Het vehikel wordt dit jaar met zo’n tien klanten getest.

De elektrische trekker-trailercombinatie weegt in totaal 40 ton en zal is door zijn beperkte reikwijdte vooral geschikt voor binnenstedelijke transport. De elektromotor heeft een vermogen van 210 kW (zo’n 300 pk) en een koppel van 2.000 Nm. De accu met een capaciteit van 170 kWh weegt 3 ton. Volledig laden zou anderhalf uur duren en snelladen slechts een halfuur.

DAF weet nog niet hoe lang de testfase zal duren en kan daarom niet aangeven wanneer er met serieproductie begonnen wordt. Volgens DAF zijn concurrenten als Scania, MAN, Volvo en Mercedes ongeveer even ver in hun ontwikkeling. Tesla hoopt volgend jaar een elektrische vrachtwagen op de markt te brengen. Een elektrische truck is nog vier à vijf keer duurder dan een dieselvrachtwagen, maar gehoopt wordt dat dit verschil snel kleiner zal worden.

VDL maakt de elektrische componenten, DAF zorgt voor het chassis en de cabine. Minister Cora van Nieuwenhuizen (I & W) meldde bij de presentatie dat de Nederlandse overheid €400.000 heeft bijgedragen uit een stimuleringsfonds voor de Topsector Logistiek. Voor bedrijven die willen testen, is ook subsidie beschikbaar.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven