Eerste fabriek groene ammoniak uit wind | Technisch Weekblad
Nieuws

Eerste fabriek groene ammoniak uit wind

Gerald Schut | dinsdag 19 juni 2018

De eerste fabriek voor de productie van ammoniak uit windenergie opent eind juni in het Britse Harwell bij Oxfordshire zijn deuren. Dat meldt Siemens, dat de demonstratiefaciliteit heeft opgezet samen met de universiteiten van Oxford en Cardiff.

De demonstratiefabriek krijgt een capaciteit van 30Kwe en gebruikt het klassieke Haber-Bosch-proces om ammoniak te maken uit stikstof en waterstof. Ammoniak heft als voordeel boven waterstof het kan worden opgeslagen bij 20 bar in plaats van bij 700 bar. Daardoor is het veiliger om te tanken in auto’s en daar ter plekke om te zetten in waterstof. De demonstratiefabriek in Harwell dient als ‘proof of concept’ voor ammoniak als energieopslag. De kosten 1,5 miljoen pond zijn met 1 miljoen pond ondersteund

Wereldwijd wordt met fossiele brandstof als energiebron 170 miljoen ton ammoniak geproduceerd als kunstmest en grondstof voor de industrie. Productie van ammoniak uit hernieuwbare energie zou in Europa 40 miljoen ton CO2-emissies besparen en wereldwijd 360 miljoen ton.

Op Goeree-Overflakkee word door een consortium gewerkt aan vergelijkbare demonstratiefabriek op basis van getijden-energie. De fabriek van Proton Ventures en onder meer Stedin krijgt een capaciteit van 25KWe om jaarlijks 20.000 ton ammoniak meet e produceren. De fabriek moet eind 2019 af zijn.