Nieuws

Eerste fabriek groene ammoniak uit wind

De eerste fabriek voor de productie van ammoniak uit windenergie opent eind juni in het Britse Harwell bij Oxfordshire zijn deuren. Dat meldt Siemens, dat de demonstratiefaciliteit heeft opgezet samen met de universiteiten van Oxford en Cardiff.

De demonstratiefabriek krijgt een capaciteit van 30Kwe en gebruikt het klassieke Haber-Bosch-proces om ammoniak te maken uit stikstof en waterstof. Ammoniak heft als voordeel boven waterstof het kan worden opgeslagen bij 20 bar in plaats van bij 700 bar. Daardoor is het veiliger om te tanken in auto’s en daar ter plekke om te zetten in waterstof. De demonstratiefabriek in Harwell dient als ‘proof of concept’ voor ammoniak als energieopslag. De kosten 1,5 miljoen pond zijn met 1 miljoen pond ondersteund

Wereldwijd wordt met fossiele brandstof als energiebron 170 miljoen ton ammoniak geproduceerd als kunstmest en grondstof voor de industrie. Productie van ammoniak uit hernieuwbare energie zou in Europa 40 miljoen ton CO2-emissies besparen en wereldwijd 360 miljoen ton.

Op Goeree-Overflakkee word door een consortium gewerkt aan vergelijkbare demonstratiefabriek op basis van getijden-energie. De fabriek van Proton Ventures en onder meer Stedin krijgt een capaciteit van 25KWe om jaarlijks 20.000 ton ammoniak meet e produceren. De fabriek moet eind 2019 af zijn.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven