Eerste grootschalige toepassing voor Icesolution | Technisch Weekblad
Nieuws

Eerste grootschalige toepassing voor Icesolution

Ruim een maand geleden kreeg Icesolution de GWW-energiebesparingsprijs. Het systeem zorgt voor de verwarming van spoorwissels met warmte uit de bodem. Dit najaar of uiterlijk begin 2005 volgt in Lelystad de eerste grootschalige toepassing.

Haarlem – Voor de initiatiefnemers van Icesolution,   ingenieursbureau Holland Railconsult en Volker Stevin Rail & Traffic, was het winnen van de GWW-Energiebesparingsprijs op 20 april een mooie opsteker. Tijdens de vakbeurs Railtech in april 2003 zagen zij de innovatieprijs nog aan hun neus voorbij gaan. De GWWenergiebesparingsprijs betekent ook dat het consortium dertigduizend euro mag besteden voor de eerste grootschalige toepassing van het systeem, dit najaar of uiterlijk begin

2005. Dit gebeurt op een opstelemplacement in Lelystad, waar 32 wissels met het nieuwe verwarmingssysteem worden uitrust. Vanaf september 2002 hebben Holland Railconsult en Volker Stevin aardwarmte als proefproject al toegepast op een wissel in Arnhem. Hoewel het proefproject in februari 2003 formeel werd afgesloten, blijft de wissel in functie.

 

Aardwarmte

Kenmerk van Icesolution is dat het systeem gebruik maakt van aardwarmte om bevriezing van de wissels te voorkomen.

Een gesloten verticale bodemwarmtewisselaar onttrekt aardwarmte van tien tot twaalf graden aan de bodem. Deze warmte is tijdens de zomermaanden opgeslagen. Via een netwerk van transportleidingen gaat deze warmte naar de wissel. Bij de spoorstaaf, die aan de buitenzijde is geïsoleerd, bevindt zich de railwarmtewisselaar die zijn energie afgeeft.

Icesolution is uitgerust met een intelligent besturingssysteem dat het warmtetransport automatisch in werking zet als de weersomstandigheden daartoe aanleiding geven, bijvoorbeeld bij sneeuw of ijzel. Hiervoor zorgen drie temperatuursensoren en een weerstation dat continu de buitentemperatuur en neerslag meet. Icesolution begint zijn werkzaamheden als de buitentemperatuur onder de twee graden Celsius daalt en er dus gevaar voor bevriezing dreigt.

Volgens ir. Joost Bolck, directeur van Icesolution, functioneert het systeem zonder problemen tot een buitentemperatuur van –20 °C en een sneeuwlaag van vijf centimeter. Onder de –5 °C schakelt het besturingssysteem de warmtepomp in die voor extra warmtetoevoer zorgt.

 

Simulatiemodel

Om per locatie de juiste warmtebehoefte vast te stellen heeft Icesolution enkele jaren geleden de TU Eindhoven ingeschakeld om gezamenlijk een simulatiemodel te ontwikkelen. Hiermee is het mogelijk de juiste warmtewisselaar, warmtepomp en lengte van de buisleidingen te bepalen.

Volgens Bolck gebruikt Icesolution tachtig procent minder energie dan de huidige verwarmingssystemen. Van de 5500 wissels bestaat zestig procent uit gasbranders. De andere systemen zijn elektrische weerstandsstrips en cvsystemen. Volgens Bolck zijn alle wissels geschikt voor het nieuwe verwarmingsysteem. Icesolution moet na plaatsing minimaal twintig jaar in bedrijf blijven, met een onderhoudsbeurt na elke tien jaar.

Of het systeem ook op grote schaal zal worden ingevoerd is mede afhankelijk van ProRail, dat in Nederland verantwoordelijk is voor de spoorweginfrastructuur. ProRail moet de zogeheten productvrijgave nog verstrekken maar zal dat waarschijnlijk een dezer dagen doen. Inmiddels hebben ook diverse buitenlandse partijen interesse getoond, met name uit Spanje en Groot-Brittannië.

 

www.icesolution.nl