Eerste nationale testlocatie voor drones | Technisch Weekblad
Nieuws
space53, twente, drone, testlocatie

Eerste nationale testlocatie voor drones

Op 26 september vond op de voormalige Vliegbasis Twenthe de officiële lancering plaats van Space53, de eerste nationale testlocatie voor drones en onbemande systemen.

Deze locatie omvat een bijna 3 km lange start- en landingsbaan, een veiligheidscampus, een kooiconstructie en een groot aantal binnenruimtes. ‘Momenteel is het erg lastig om binnen de huidige regelgeving drones te testen. De licentie om te vliegen krijg je alleen als het toestel is goedgekeurd, maar hiervoor moet de drone eerst getest worden waar weer die licentie voor nodig is’, vertelt Nico Nijenhuis, medeoprichter van Space53 en tevens oprichter van Clear Flight Solutions.

Laatstgenoemde ontwikkelt onder andere robot-roofvogels die in te zetten zijn om ganzen te verjagen bij een startbaan. ‘De drones worden nu getest op het terrein van een modelvliegclub, maar of de drone kan vliegen is eigenlijk niet de vraag. We willen de toepassing in de praktijk testen.’

Verschillende onderzoeks- en onderwijsinstellingen uit de regio verbonden zich al aan Space53. De UT gaat werken aan een onderwijstraject op het gebied van drones en stelt ook zijn campusfaciliteiten beschikbaar. Saxion Hogescholen richt zich op de toepassing van beschikbare technologie en de ROC van Twente zet een pilotenopleiding op.

Nokia is de eerste multinational die een samenwerkings­overeenkomst heeft getekend. Het Finse telecombedrijf gaat zijn intelligente verkeerssysteem voor drones, Unmanned Aerial System Traffic Management (UTM), testen en verder ontwikkelen. ‘Dit verkeerssysteem moet het mogelijk maken met drones op een veilige manier het luchtruim te bemannen. Door gebruik te maken van het telecomnetwerk en drones te voorzien van een UTM-modem, kunnen de drones aangesloten worden op het managementsysteem. Het managementsysteem regelt vervolgens waar een drone kan en mag vliegen en haalt indien nodig drones uit de lucht’, aldus Nijenhuis.

Ondanks de officiële lancering, lopen de gesprekken omtrent veiligheidsmaatregelen nog. Nijenhuis: ‘Voor het eind van het jaar kunnen we starten met het compleet experimenteel testen van de drones.’