Nieuws

Eerste schop in de grond voor bouw Nieuwe Sluis Terneuzen

Lennart Kik |
Maritiem & Offshore, Watermanagement

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts en minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat gaven de eerste officiële spadesteek voor de bouw van één van de Nieuwe Sluis Terneuzen. In 2022 moeten de eerste schepen door de Nieuwe Sluis varen.

Met de bouw van de Nieuwe Sluis wordt de toegang tot de havengebieden van Gent en Terneuzen vergroot. Om het scheepvaartverkeer tijdens de bouw alle ruimte te geven en langer door de Middensluis te kunnen varen, gaven de ministers maandag 13 november de eerste spadesteek van het doorvaartkanaal.

'Vandaag gaat de schop in de grond voor de bouw van een van de grootste sluizen ter wereld', zegt Van Nieuwenhuizen. 'De sluis wordt ook een icoon van duurzaamheid; het nieuwe sluizencomplex wordt duurzaam gebouwd en volledig energieneutraal.'

Investeren in waterwegen

Haar Vlaamse collega Weyts spreekt van een 'gedurfde investering' om de toegankelijkheid van de Vlaamse zeehavens te verzekeren. 'Met de Nieuwe Sluis Terneuzen zijn er geen grenzen meer aan de groei in de Gentse kanaalzone. Integendeel, we gaan groeien aan de grens! Tegen 2030 verwachten we een aanzienlijke groei van het goederenvervoer. Al die extra vracht vervoeren over de weg is geen optie. Vandaar investeren we stevig in alternatieven zoals onze waterwegen.'

Het sluizencomplex is ook een cruciale schakel in de Seine-Schelde verbinding. De Nieuwe Sluis zorgt voor een betere toegang en een vlottere doorstroming van het toenemende scheepvaartverkeer. Schepen van 120.000 ton zullen kunnen doorvaren op het kanaal Gent-Terneuzen. In vergelijking met de huidige Westsluis wordt de Nieuwe Sluis 2,5 meter dieper, 15 meter breder, 137 meter langer én een stuk sneller. 

Consortum Sassevaart

Tijdens de aanbesteding kwam het Vlaams-Nederlandse consortium Sassevaart als winnaar uit de bus om de Nieuwe Sluis te bouwen. In deze combinatie zitten: BAM Infra, DEME Infra Marine Contractors, Dredging International, BAM Contractors en Algemene Aannemingen Van Laere. De aanneemsom voor bouw van de Nieuwe Sluis bedraagt ruim 753 miljoen euro.

Het eerste schip kan in 2022 door de Nieuwe Sluis. Nederland investeert ruim 190 miljoen euro. Vlaanderen staat in voor de overige kosten. Uit de Europese CEF-fondsen wordt ruim 48 miljoen euro geput en ook de Haven van Gent draagt bij in het Vlaamse aandeel. 

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven