Nieuws

Stap naar grootschalige zeewierproductie

Thomas van de Sandt |
Life Sciences

  • Groei op matten
  • Spinoff opgericht

Dankzij een nieuwe kweekmethode komt de grootschalige productie van zeewier een stap dichterbij. Acht van de elf bedrijven uit het Europese onderzoeksconsortium At-Sea, dat de kweekmethode ontwikkelde, hebben inmiddels een spinoff (At-Sea Technologies) opgericht om commerciële zeewierfarms op te zetten.

Nu nog wordt zeewier geteeld op touwen en netten. At-Sea gebruikt echter matten van textieldoek waar de algen makkelijk op hechten. Dit maakt het mogelijk om op grotere oppervlakten zeewier te kweken. De opbrengst loopt op tot 13,5 kg nat zeewier per m2, zo laten proeven in Noorwegen, Schotland en Ierland zien. Droog is dat 2 kg per m2.

 

 ECN (Energieonderzoek Centrum Nederland) ontwierp met dit systeem een kant-en-klare zeewierfarm die overal in de Noordzee tussen 1 en 3 m diepte kan worden aangelegd. Zulke kwekerijen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de productie van duurzame energie(dragers) uit biomassa, zo berekent het instituut. ‘Zeewierteelt op minder dan 10 % van het Nederlandse deel van de Noordzee levert evenveel energie per jaar op als de in het Nationaal Energieakkoord voorgenomen capaciteit voor windenergie op land en zee samen (350 PJ).’

De kwekerijen zouden kunnen profiteren van nutriënten die door de rivieren mee naar zee worden genomen. Zo is nauwelijks toevoeging van nutriënten nodig en wordt tegelijkertijd eutrofiëring van het water tegengegaan, stelt ECN.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven