Nieuws

Eerste zonnepark op zee

De komende drie jaar ontwikkelen zes Nederlandse bedrijven en kennisinstellingen het eerste drijvende zonnepark op zee ter wereld.

Ze verwachten dat de energieproductie van de panelen 15 % hoger zal liggen dan op het land, mede dankzij weerkaatsing van licht op het water.

Zonneparken op water zijn steeds populairder; de wereldwijde piekcapaciteit van zonnepanelen op meren en plassen is nu ongeveer 300 MW. Dit zonne-eiland van 2.500 m2 krijgt een geïnstalleerd piekvermogen van 50 kW. ‘Het project is kleinschalig. Alleen de technische aspecten gaan getest worden’, vertelt Allard van Hoeken, CEO van Oceans of Energy. Uiteindelijk moet de zonnecentrale tientallen keer zo groot worden, legt hij uit.

Wat zijn de voordelen van drijvende zonneparken? Land is schaars, terwijl er genoeg ruimte is op zee. Een ander voordeel is het hogere rendement door de lichtweerkaatsing en de verhoogde efficiëntie van de zonnepanelen door de koeling van het water.

Er zijn echter ook nadelen. ‘De hoge golven zijn een mega-uitdaging, we doen daarvoor veel modeltesten, onder meer bij MARIN’, zegt Van Hoeken. ‘We leren ook veel van andere offshore projecten en vertalen die kennis naar ons vakgebied.’

Van Hoeken meent dat het onderhoud veiliger is dan bij windmolens op zee. ‘Doordat de panelen geen bewegende delen bevatten, zal er niet veel onderhoud nodig zijn. Ook is er minimaal hoogtewerk wat veelal risicovol is bij het werken met offshore windmolens.’

Een ander, minder voor de hand liggend probleem, komt voort uit de natuur. Vogelpoep kan vast komen te zitten op de zonnepanelen en daardoor zonlicht tegenhouden. Wetenschappers werken in de Oosterschelde aan een oplossing voor dit probleem. ‘Er liggen glaasjes met verschillende coatings om te testen bij welke coating  afzettingen er gewoon vanaf spoelen,’ vertelt Van Hoeken. ‘Maar er is een goede mogelijkheid dat vogelpoep een probleem gaat worden.’

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven