Nieuws

Efficiëntere Blue Energy met nanobuisjes

Het opwekken van elektriciteit door het mengen van zoet en zout water (blue energy) kan, door gebruik te maken van nanostructuren, aanzienlijk efficiënter. Dit stellen onderzoekers van het Franse CNSR in Nature.

Het benutten van de energetische verschillen tussen zoet en zout water kan op twee manieren. De eerste methode (toegepast bij ’s werelds eerste osmotische installatie, bij het Noorse Tofte) maakt gebruik van een membraan dat wel water, maar geen zoutionen doorlaat. Hierdoor stroomt water naar de zoute kant en ontstaat een drukverschil, waarmee elektriciteit is op te wekken. De andere methode (waarmee het Nederlandse Redstack werkt, onder andere bij een nieuwe proefinstallatie op de Afsluitdijk) gebruikt membranen die juist wel ionen, maar geen water laten passeren.

De Franse onderzoekers verwachten dat bij deze laatste methode, door het gebruik van membranen met nano­buisjes, aanzienlijk hogere elektriciteitsopbrengsten zijn te verwachten. Het beoogde membraan bestaat uit een vlies van ondoorlaatbaar materiaal, met daarin buisjes van boriumnitride met een externe diameter van enkele tien­tallen nanometers.

De onderzoekers onderzochten het ionentransport door een enkel nanobuisje en concludeerden dat het systeem in principe maar liefst duizend keer efficiënter is dan de huidige blue energy technieken.

‘Hoewel we de berekening op basis van het artikel niet kunnen nagaan, is het ons bekend dat systemen op nanoschaal grote vermogensdichtheden kunnen leveren’, reageert Simon Grasman, procestechnoloog bij REDstack. ‘In principe leveren onze systemen met normale membranen ook vermogens­-dichtheden van dezelfde ordegrootte wanneer ze op nanoschaal uitgerekend worden. Het is echter de kunst dit soort processen op te schalen naar in de praktijk werkende systemen. Dit is dan ook de huidige focus van ons bedrijf, het opschalen van de nanoschaal van het lab naar megaschaal voor energie­winning.’

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven