Einde in zicht voor space shuttle | Technisch Weekblad
Nieuws

Einde in zicht voor space shuttle

Er resten de space shuttle nog slechts 10 vluchten, dan gaan de Amerikaanse ruimtevaartuigen de prullenbak in. Dit meldt NASA.

De space shuttle zal voor de laatste keer vliegen in 2010. Hierna is het echt afgelopen, want de space shuttle wordt te oud. Dit jaar zal de space shuttle nog twee missies vliegen, in 2009 vliegt de shuttle nog vijf missies en de laatste drie missies staan gepland voor 2010. Al deze missies hebben te maken met het International Space Station (ISS), op één na: deze gaat naar de Hubble telescoop.

De eerste ruimtevlucht met de space shuttle stamt uit 1981. Het ruimteveer Columbia volbracht toen haar eerste missie. Ironisch genoeg was het ook deze space shuttle die het einde van de serie inluidde: in 2003 spatte het ruimtevaartuig uit elkaar toen deze terugkeerde van haar 28e missie. Hierbij kwamen alle zeven bemanningsleden om het leven. Naast de Columbia heeft de NASA momenteel nog drie space shuttles in dienst: de Atlantis, de Discovery en de Endeavour. Eerder had de NASA nog een vijfde shuttle, de Challenger, maar deze ging in 1986 verloren.

De opvolger van de space shuttle wordt de Orion. Deze heeft qua uiterlijk veel weg van de vroegere Apollo-raketten. Als alles volgens plan verloopt, is de Orion in 2014 klaar. Vanaf 2010 tot en met 2014 zijn de ruimtevluchten naar het ISS volledig afhankelijk van de Russische Sojoez-raketten. De Sojoez-raketten doen al dienst sinds 1966, al zijn er door de jaren heen wel wat dingen aan veranderd.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!