Nieuws

Elektriciteit opslaan in samengeperste lucht

Wat is de beste manier om het fluctuerend aanbod aan energie van offshore windturbines op te slaan? Volgens het gepatenteerde concept van het FLASC-project (Floating Liquid-piston Accumulator using Seawater under Compression) van de universiteit van Malta is dat uitstekend te doen middels twee vaten met samengeperste lucht. Een daarvan bevindt zich op een betonnen plaat op de bodem van de zee; een tweede, groter drukvat drijft met kabels verbonden aan de betonnen plaat vlak onder het zeeoppervlak.

Onlangs voerde het wetenschappelijk team, onder leiding van prof.ing. Tonio Sant in de Grand Harbour van Malta met een prototype de eerste proefnemingen uit. In plaats van een offshore windturbine gebruikte het team een pv-zonnepaneel. De opgewekte elektriciteit zet een pompturbine aan het werk, die het onderste vat vult met water. Het hierin stijgende water perst daarna lucht via een voedingsleiding naar het drijvende opslagvat. Wanneer er vervolgens op een ander moment elektriciteit nodig is, stroomt er vanuit het bovenste vat samengeperste lucht naar het onderste opslagvat en verdringt daar het aanwezige water, dat naar de pompturbine stroomt en zo elektrische stroom opwekt. ‘De resultaten van dit prototype zijn erg bemoedigend en laten een hoog thermisch rendement zien’, schrijft Sant in een e-mail. ‘We constateren ook een interessant verschijnsel dat het omringende zeewater de efficiëntie van het systeem positief beïnvloedt.’

Het uiteindelijke opslagsysteem zal tien keer groter uitvallen, het totale volume aan samengeperste lucht bedraagt dan 12.900 m3. Bij een werkdruk van 60 bar is de elektrische opslagcapaciteit 7.500 kWh.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven