Nieuws
Voestalpine

Elektrolyse-installatie voor Oostenrijkse staalfabriek

Bij de staalfabriek van Voestalpine in het Oostenrijkse Linz verrijst een van de grootste en meest moderne elektrolyse-installaties ter wereld.

Het Proton Exchange Membrane (PEM) elektrolyseapparaat van Siemens, met een vermogen van 6 MW, gaat waterstof produceren met behulp van elektriciteit uit hernieuwbare energiebronnen.

Het consortium dat dit H2Future-project gaat ondernemen bestaat naast Siemens uit onder meer Voestalpine, Verbund, K1-Met en ECN. Projectcoördinator Verbund zorgt voor de toelevering van de elektriciteit, het Oostenrijkse K1-MET gaat de waterstoftechniek toepassen in de staalfabriek en ECN is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke analyse van het demonstratieproject. ‘Technisch gezien is het gebruik van de PEM-technologie voor een elektrolyseproces de grootste uitdaging’, vertelt Marcel Weeda van ECN. ‘Tot nu toe gebruiken de meeste grote elektrolyseprojecten een alkalische techniek, die al langer beproefd is. Maar PEM-elektrolyse is aantrekkelijker vanwege een hogere systeemefficiëntie, de betere dynamische prestaties, beperktere afmetingen en potentieel lagere productiekosten.’ Weeda wijst erop dat als het elektrolyseproces in de toekomst een serieuze rol wil spelen, opschaling naar enkele tientallen megawatts noodzakelijk is. ‘Hoe je die opschaling het beste doet, zal de praktijk uitwijzen’, aldus Weeda. ‘Daar zijn dit soort projecten dan ook voor bedoeld. Na deze installatie van 6 MW zal een volgend demonstratieproject een vermogen van 10 MW krijgen. Uiteindelijk streven we naar installaties met vermogens van 50 tot 100 MW.’

Verduurzaming staalindustrie

Het is volgens Weeda de bedoeling dat de geproduceerde waterstof zal leiden tot onder meer een verduurzaming van de staalindustrie. ‘Voestalpine heeft in Texas bijvoorbeeld een staalfabriek die aardgas ontleedt in waterstof en koolmonoxide om in een reductieproces ijzer te maken’, verduidelijkt hij. ‘In dat proces zou je natuurlijk heel goed langzamerhand waterstof uit een PEM-installatie kunnen gebruiken, zodat je een koolstofvrij staal­productieproces ontwikkelt.’

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven