Nieuws

Elektromotor zonder weekijzeren kern

Rijkert Knoppers |
Werktuigbouw

Een 3D-geprinte elektromotor met een stator zonder weekijzeren kern. Dat is de noviteit waarmee de Noorse startup Alva Motor Industry de markt wil gaan veroveren.

Bij een gangbare elektromotor zorgt de kern voor het bijeenhouden van de koperen wikkels van de stator. Een nadeel is dat het onderdeel zwaar is, wat ten koste gaat van het rendement, terwijl de ijzeren kern ook trillingen en lawaai kan veroorzaken. ‘De stator van onze motor is gemaakt van koperen wikkels, die op een cilindrische mal hun vorm hebben gekregen, en die we vervolgens hebben laten uitharden in epoxyhars ‘, verduidelijkt Jørgen Selnes, oprichter en directeur van het in Trondheim gevestigde bedrijf. ‘Het resultaat is dat er een zelfdragende structuur is ontstaan zonder het gebruik van een skeletconstructie.’ Volgens Selnes heerst er in het algemeen een misvatting dat een ijzeren kern met daaromheen koperen wikkels, ofwel een spoel, in een elektromotor noodzakelijk zou zijn om de magnetische flux te creëren. Hij verwijst naar de lorentzkracht, die een verband legt tussen de kracht op een bewegende lading en het heersende elektromagnetisch veld.

Volgens Selnes is het echter prima mogelijk om ook zonder een weekijzeren kern een stator te ontwikkelen. Sterker nog: hij stelt de elektromotor van Alva Motor Industry tot aanzienlijk minder energetische verliezen in de stator leidt, met als gevolg dat de efficiëntie van de motor tussen de 95 en 98 % kan liggen.

Ook bijzonder is dat het bedrijf de motoren gaat fabriceren met behulp van een 3D-printtechniek met metalen vezels. Het gaat om een gepatenteerde techniek, onder de naam Fiberprinting. Selnes: ‘De reden dat we deze techniek gebruiken, is vanwege de hoge flexibiliteit die deze eenvoudige en schaalbare productiemethode biedt voor het maken van ijzerloze stators. IJzerloze stators met een hoog vulgehalte zijn moeilijk te fabriceren, met name wanneer het gaat om motoren van 1 kW of meer.’

Inmiddels heeft Alva Motor Industry, dat drie jaar geleden lanceerde, twaalf mensen in dienst. In mei lanceert het bedrijf officieel zijn innovatieve producten. In eerste instantie gaat het om motoren voor drones, windturbines en actuatoren. Productie start naar verwachting in augustus.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven