Nieuws

Energieopslag door ophijsen gewicht

Takel vanaf de bodem van een 500 tot 1.500 m diepe, verticale schacht een cilindrisch gevormd gewicht met een elektrische lier aan kabels omhoog.

Wanneer er op een later tijdstip elektriciteit nodig is, kan je het gewicht weer laten zakken, waarbij de hijskabels tijdens het afrollen een generator aandrijven. Van dit principe maakt een nieuw energetisch opslagsysteem van het Engelse bedrijf Gravitricity gebruik. In april 2014 verwacht prof. Peter Fraenkel, uitvinder van het systeem, te kunnen starten met een haalbaarheidsstudie voor een demonstratieproject dat in 2015 moet plaatsvinden.

De nieuwe opslagtechniek kan vermogens leveren van 1 tot 10 MW en zou vooral geschikt zijn voor een opslagcapaciteit van 1 tot 10 MWh. ‘We denken dat de hoge efficiency, de lange levensduur, het gebrek aan cyclische verliezen en de snelle respons van het zwaartekracht­systeem pluspunten zijn’, verduidelijkt Fraenkel. ‘Het belangrijkste bezwaar zijn de hoge kosten van het boren van een geschikt gat in de grond, maar we denken dat dit op termijn door schaalvergroting een stuk goedkoper kan plaatsvinden als de techniek aanslaat.’

Een van de opties om de kosten te verlagen is het benutten van oude mijnschachten. Volgens Fraenkel is deze mogelijkheid nog niet zo eenvoudig omdat veel oude mijnschachten in Engeland onder water staan, of technisch instabiel geraakt zijn.

De efficiency van het systeem valt te verbeteren door in plaats van kabels samengeperste lucht te gebruiken om het gewicht omhoog te persen. De hiertoe benodigde compressor zou het beste op de bodem van de schacht kunnen staan. Als er elektriciteit nodig is perst het dalende gewicht de lucht weer samen, waarbij de compressor als generator gaat werken. Deze aanpak vereist wel een aantal aanvullende maatregelen, zoals het luchtdicht afsluiten van de schacht.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven