Nieuws

Enorme getijdencentrale in Wales afgeschoten

De Britse overheid ziet af van de bouw van de eerste lagune-getijdencentrale van de wereld bij Swansea. Minister van Energie Glen Clark liet het Lagerhuis weten de kosten € 1,5 miljard te hoog te vinden.

Volgens Clark zou de elektriciteit van de centrale in de komende dertig jaar drie keer zo duur zijn als offshore wind of nieuwe kernenergie. Anderhalf jaar eerder oordeelde een onafhankelijke commissie onder leiding van oud-minister Hendry nog positief over de kunstmatige lagune. Hendry vindt dat de huidige regering de lange levensduur (120 jaar) van de getijdencentrale in haar afweging had moeten meenemen. ‘Tegen die tijd zouden turbines van windparken al drie of vier keer vervangen zijn en een kerncentrale gaat slechts half zo lang mee’, zegt Hendry in The Guardian.

De lagune in Swansea zou met een cirkelvormige dam van 10 km lang en 50 à 100 m breed zestien turbines hebben geteld met een totaalvermogen van 320 MW. De centrale zou veertien uur per dag elektriciteit opwekken, doordat de 6 m hoge turbines zowel bij het vullen als bij het leeglopen van de lagune elektriciteit op zouden wekken. Swansea leende zich uitstekend voor de centrale door het grote getijdeverschil, dat 7 tot wel 14 m bedraagt. Tot nu toe was al € 46 miljoen in de ontwikkeling van Tidal Lagoon Power (TLP) gaan zitten.

De centrale bij Swansea had een opstapje moeten zijn naar de bouw van vijf grotere lagunes voor bijna € 50 miljard, in totaal vergelijkbaar met de kosten van de nieuwe kerncentrale Hinkley Point C (7 à 8 % van de Britse vraag), die onlangs is goedgekeurd. In eerste instantie had TLP gevraagd om een gegarandeerde stroomprijs gedurende negentig jaar. Die eis had het al teruggeschroefd naar dertig jaar.

Premier Carwyn Jones van Wales, dat een zesde van de kosten zou dragen, noemde de beslissing een ‘verpletterende klap voor haar land’. Analisten vrezen dat de investeringen in getijdencentrales zullen stagneren door de beslissing van de Britse regering. Die mening deelt Ivo Pothof, onderzoeksmanager duurzame energie bij Deltares in Delft, waar een schaalmodel van de centrale is getest. ‘Jammer ook voor de Nederlandse ontwikkelaars van visvriendelijke turbines’, zegt hij. Van de doodsteek voor getijdencentrales wil Pothof niet spreken. Hij wijst op initiatieven in Zuid-Korea en China en op plannen voor een gerelateerde techniek: Dynamic Tidal Power (DTP), waarbij een T-vormige dam voor de kust eveneens zorgt voor turbines die zowel bij eb als bij vloed draaien.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven