ENR top-225: Geopolitieke onzekerheid voor ingenieursbureaus | Technisch Weekblad
Nieuws
Maeslantkering

ENR top-225: Geopolitieke onzekerheid voor ingenieursbureaus

Het Amerikaanse bouwvakblad ENR publiceerde recentelijk zijn internationale top-225 waarin het de 225 grootste ingenieurs- en architectenbureaus rangschikt naar de omzet die ze in 2018 behaalden met ontwerpactiviteiten buiten hun land van vestiging. De ranglijst is gebaseerd op een survey waaraan bedrijven vrijwillig kunnen meewerken.

De 225 bedrijven behaalden in 2018 een gezamenlijke omzet van $71,6 miljard. Dat is op het eerste gezicht een spectaculaire stijging van 11,3 % in vergelijking met 2017 toen die omzet $64,3 miljard bedroeg.

De stijging is enigszins misleidend omdat de Wood Group voor het eerst mee deed aan de survey. Dit Britse bedrijf eiste gelijk de eerste plaats op in de internationale top-225 met een omzet van $5,.9 miljard buiten de UK. Zonder de inbreng van Wood en zijn Amerikaanse dochter was de omzetstijging van de top-225 slechts 2,8 % ten opzichte van 2017. Wood is een bedrijf met een hoofdkwartier in het Schotse Aberdeen dat voornamelijk actief is in de energiesector. 

ENR interviewde topmensen van ingenieursbureaus en komt tot de conclusie dat de vooruitzichten voor 2019 en 2020 gedomineerd worden door zorgen om geopolitieke spanningen en de door president Trump en Brexit ingeluide trend van economisch nationalisme. Zo verwacht Park Seung Woo, ceo van het Zuid-Koreaanse Dohwa Engineering (nr. 91), dat de handelsoorlog tussen de VS en China en economisch protectionisme de groei op de internationale markt voor ingenieursbureaus zal afremmen.

De Nederlandse bedrijven in de internationale top-225 – dat zijn Arcadis (nr. 5), Fugro NV (nr. 19), Royal HaskoningDHV (nr. 40) en Bilfinger Tebodin (nr. 87) – zijn samen goed voor 2,3 % van de omzet van de top-225. Erik Oostwegel, ceo van Royal HaskoningDHV, zegt dat het vooral goed zakendoen is in de sectoren van water en vliegvelden. Hij noemt de Nederlandse markt ‘sterker dan ooit’ dankzij o.a. het Delta Programma. Arcadis is het bedrijf met de grootste internationale omzet in drie verschillende sectoren: bouw, water en gevaarlijk afval. 

ENR publiceerde eveneens een top-150 van grootste ingenieursbureaus waarin ook de omzet in eigen land is meegeteld. In deze ranglijst is het Texaanse bedrijf Jacobs met een omzet van $10,8 miljard verreweg de grootste. De Power Construction Corp of China staat op plaats twee met een omzet van $8,8 miljard. Arcadis staat op deze ranglijst met een omzet van $3,8 miljard op de achtste plaats.