Essent neemt grote opslagbatterij in gebruik | Technisch Weekblad
Nieuws

Essent neemt grote opslagbatterij in gebruik

Essent heeft met SemperPower 9,9 MWh opslagbatterij bij windmolenpark Koegorspolder in Terneuzen geplaatst. De batterij bestaat uit drie opslageenheden ter grootte van een zeecontainer. Het is voor het eerst dat Essent met een opslagbatterij werkt.

De batterij slaat duurzame energie op momenten van overvloed op, en laat deze weer vrij op momenten dat de markt daar om vraagt. “Hoe zorgen we ervoor dat duurzaam opgewekte energie niet verloren gaat?”, zegt Stephan Segbers, COO van Essent. “De oplossing is het tijdelijke overschot aan energie op te vangen in een batterij. Op het moment dat het nodig is, laat de batterij de reeds opgewekte stroom vrij om huishoudens alsnog van de eerder opgewekte duurzame stroom te voorzien.”

SemperPower is met Essent al een tweede batterijproject overeengekomen. “Bij SemperPower ontwikkelen, financieren en realiseren we nieuwe, innovatieve Energie Opslag Systemen (EOS)”, zegt Bart de Brouwer, Trading director van SemperPower. “De samenwerking met Essent is voor ons belangrijk, omdat we daarmee de kans krijgen aan te tonen hoe onze oplossingen bijdragen aan het versnellen van de energietransitie.”

De financieringspartners voor dit project zijn Stecc Group en Triodos Bank. Alfen trad op als projectleverancier en installateur. SemperPower verzorgt het management, de energiehandel en de bedrijfsvoering.

Windmolenpark Koegorspolder bestaat uit 22 windmolens met 120m tiphoogte en heeft een productiecapaciteit van 44 MW. Wanneer de batterijen volledig opgeladen zijn, kunnen ze drie huishoudens een jaar lang van elektriciteit voorzien.

 

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!