Europees geld voor doorontwikkeling 3d-metaalprinten | Technisch Weekblad
Nieuws
RAMLAB zet de 3d-printtechnologie in voor de automotive, aerospace en scheepvaartsector.

Europees geld voor doorontwikkeling 3d-metaalprinten

Redactie | donderdag 12 december 2019

Fieldlab RAMLAB, onderdeel van Havenbedrijf Rotterdam, ontvangt samen met haar consortium 10 miljoen euro Europese financiering voor doorontwikkeling van Wire Arc Additive Manufacturing (WAAM)-technologie, 3d-metaalprinten met lastechnologie. Voor mkb-bedrijven in de metaalsector komt deze relatief dure 3d-printtechnologie nu binnen handbereik.

"Met de financiering is het mogelijk om op industriële schaal metalen producten te printen waarvan de levensduur twee keer zo lang is", zegt Vincent Wegener van RAMLAB. "Door de beheersing van de procescondities kunnen we producten certificeren zonder verdere testen. Deze ontwikkelingen zijn revolutionair in de metaalverwerkende industrie." Wegener voorspelt dat 3d-printen ‘the next big thing’ voor Europese mkb’s in (groot)metaal wordt. "Voor het mkb komt 3d-printtechnologie binnen handbereik. Zo kunnen wij nu WAAM als betaalbare service aan mkb’s aanbieden."

Door toepassing van de WAAM-technologie gaan producten niet alleen twee keer zo lang mee, ze zijn ook makkelijker te repareren. "Doordat we onderdelen lokaal produceren, besparen we bovendien op transportkosten met CO2-reductie als bijkomend voordeel."

Daarnaast noemt Wegener het voorbeeld van de 3d-geprinte scheepspropellers. "Dankzij het project kunnen we propellers gaan printen met meerdere materialen en nieuwe designs waarmee schepen minder brandstof verbruiken. Dat is goed voor de portemonnee én het klimaat."

Wegener verwacht dat de verdere ontwikkeling op Europees niveau circa 300 banen oplevert. RAMLAB zet de WAAM-technologie in voor de scheepvaartsector, maar ook voor de aerospace- en automotive sector.

Kick-off op RDM Rotterdam

Het consortium telt 21 partners uit verschillende Europese landen. Naast RAMLAB participeren de Zuid-Hollandse organisaties M2i (Stichting Materials Innovation Institute), TU Delft en Valk Welding. De komende vier jaar staan in het teken van onderzoek en doorontwikkeling van de technologie. Begin 2020 organiseert RAMLAB samen met de partners een kick-off op RDM Rotterdam.