Nieuws

Europees project gaat superveilige quantumverbindingen te testen

Dorine Schenk |
Onderzoek & R&D, Veiligheid

Netwerken met quantumbeveiliging komen steeds dichter bij. Begin september is het Europese pilot project OPENQKD gestart. Het doel is om een infrastructuur voor een superveilig quantum-communicatienetwerk op te zetten en te testen. Hiervoor zal de quantum-encryptiemethode QKD en bestaande apparatuur die hiervoor wordt geleverd door fabrikanten onderzocht worden.

Bij encryptie worden berichten versleuteld met een geheime sleutel (een code) voordat ze verstuurd worden. Alleen apparaten die over de juiste sleutel beschikken kunnen die berichten vervolgens openen en lezen. Bij QKD-encryptie is de sleutel intrinsiek veilig omdat de quantumeigenschappen ervoor zorgen dat niemand ongemerkt toegang kan krijgen tot een quantumverbinding waarover de sleutel verstuurd wordt. Deze superveilige versleutelingstechniek is al verkrijgbaar, maar vereist een aparte verbinding tussen zender en ontvanger.

Het project, dat drie jaar zal duren, heeft een budget van € 15 miljoen en er zijn 13 EU lidstaten aan verbonden.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven