Nieuws

Europese Innovation Deal voor Utrechtse batterijen

De komende acht maanden worden juridische obstakels voor rendabele opslag van duurzame energie in accu’s van elektrische auto’s en gerecyclede batterijen in kaart gebracht. Het Utrechtse bedrijf LomboXnet heeft hiervoor een ‘Innovation Deal’ gesloten met de Europese Commissie , de provincie, Utrechtm de Nederlandse en Franse overheid en de Franse bedrijven Renault en Bouyges.

De Europese ‘Innovation Deal’ is geïnspireerd door de Nederlandse Green Deals waarbij overheden en private partijen via innovatieve regelingen duurzaamheidsuitdagingen proberen aan te pakken. Van de 32 voorstellen die sinds 2016 zijn ingediend bij de Europese Commissie is 'From E-Mobility to recycling: the virtuous loop of the electric Vehicle' pas de tweede Innovation Deal die door de Commissie is gehonoreerd.

Het bedrijf LomboXnet gebruikt in de Utrechtse wijk Lombok als sinds 2015 de batterijen van 35 elektrische dealauto’s om zonnestroom slim op te slaan en gebruikt enkele van die batterijen om stroom aan het net terug te leveren. ‘Daar verdienen we nu geen geld mee,’ zegt Robin Berg van LomboXnet. In feite dekt LomboXnet met de opbrengst van de deelauto’s de extra kosten voor de batterijen als buffer. Berg noemt een voorbeeld van een regel die opschaling van zijn concept in de weg staat: ‘Netbeheerders mogen nu geen flexibiliteit inkoppen en moeten dus steeds maar meer koper onder de grond blijven stoppen. Dat speelt in verschillende landen. Met een Europese regulering kan je zoiets in één keer oplossen.’

Sommige onderzoeken laten zien dat het gebruik van de accu’s van elektrische auto’s als netwerkbuffer hun levensduur verkort. ‘Maar er zijn ook onderzoeken die het tegengestelde tonen, zegt Berg van LomboXnet. Als een batterij bijvoorbeeld helemaal vol is komt het zijn levensduur juist ten goede om hem een beetje te ontladen. Een ander obstakel voor lokale stroomopslag  wordt gevormd door diverse Europese milieuregels, die gelden voor hergebruik van accu’s.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven