Nieuws

‘Evoluerend’ nanogoud

  • Robuuste schakelaars
  • Neuraal netwerk

Van klontjes nanogoud kun je elke logische schakeling maken die je hebben wilt. Uiteindelijk moet je zo iets kunnen kweken dat op hersenen begint te lijken, suggereert een Twentse publicatie in Nature Nanotechnology.

Zo’n klontje bestaat uit enkele tientallen gouddeeltjes met een diameter van 20 nm, bij elkaar gehouden door een isolerend laagje 1-octaanthiol. Die deeltjes gedragen zich als single electron transistor (SET), legt verantwoordelijk onderzoeker Wilfred van der Wiel uit. ‘Wil je extra elektronen toevoegen, dan werken de Coulombkrachten van de elektronen die er al zitten dat tegen. Bij zulke kleine bolletjes zie je daardoor sterk niet-lineair gedrag: bij oplopend potentiaalverschil wordt telkens één extra elektron toegelaten.’

Via ‘tunneling’ door het octaanthiol kunnen de deeltjes elektronen aan elkaar doorgeven. Dat proces wordt gedreven door onderlinge potentiaalverschillen, die je creëert door het klontje op acht elektrodes in stervorm te leggen. Twee dienen als ingang, één is de uitgang en op de overige vijf staat een instelbare spanning, net als op de silicium ondergrond van het geheel. Van der Wiel omschrijft die zes spanningen als ‘genen’ die samen een ‘genoom’ vormen.

Het idee is vervolgens dat je spanningspulsen op de inputelektrodes zet en de genen zo instelt dat je de gewenste logische ‘gate’ krijgt. Bijvoorbeeld een XNOR die alleen output geeft als beide inputsignalen tegelijk aan óf uit staan. Een ‘evolutionair’ algoritme werkt er iteratief naar toe; het lukt vrijwel altijd en levert verrassend robuuste schakelaartjes op.

Chips vol klontjes

Elk nieuw goudklontje moet het evolutieproces opnieuw doorlopen, maar Van der Wiel noemt dat juist een voordeel. Hij denkt aan standaardchips vol klontjes, waarop je neurale netwerken kweekt die aan elke component zelf een functionaliteit toekennen en soepeltjes om defecten heen werken.

In de huidige vorm werkt het alleen bij 0,3 K. Maar bepaalde schakelingen zijn ook al gelukt bij 77 K (dus in vloeibare stikstof) en theoretisch moet het volgens Van der Wiel bij kamertemperatuur kunnen mits je de nanodeeltjes nog veel kleiner maakt: ‘Denk aan moleculaire schaal, iets van 1 tot 1,5 nm.’ Het verkleinen van de elektrodes wordt volgens hem dan wel een uitdaging.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven