Nieuws

Extra stil supersonisch vliegtuig van NASA

Vliegtuigbouwer Lockheed Martin gaat voor NASA een nieuw supersonisch vliegtuig bouwen. De X-plane moet eind 2021 klaar zijn en kost circa € 202 miljoen.

NASA wil met X-plane aantonen dat het mogelijk is om harder te vliegen dan de geluidssnelheid, zonder hinderlijk lawaai te produceren. Hiertoe krijgt het vliegtuig een vorm die de supersonische schokgolven die ontstaan als een object harder beweegt dan de geluidssnelheid gelijkmatiger uit te smeren. De zogenoemde sonic boom zou hierdoor op het aardoppervlak zo zacht moeten klinken als een dichtvallend autoportier.

X-plane zal met Mach 1,6 tot 1,8 vliegen; op bijna 17 km hoogte zou het toestel een kruissnelheid van 1.600 km/h moeten halen.

Uiteindelijk hoopt NASA dat een Amerikaanse wet, die verbiedt om boven land harder te vliegen dan de geluidssnelheid, zal worden veranderd in een geluidsnorm. Zo kan er weer supersonische passagiersluchtvaart boven de VS ontstaan op basis van de kennis die NASA en Lockheed Martin opdoen door de bouw van de X-plane.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven