Eyesonic beste robot voor zaaien, wieden en bespuiten | Technisch Weekblad
Nieuws

Eyesonic beste robot voor zaaien, wieden en bespuiten

Tijdens het Field Robot Event op 7 juli in Wageningen toonden zestien teams – meest studenten – uit zes landen hun kunnen op het gebied van zaaien, wieden en bespuiten met robots. Drie daarvan werden als beste gekwalificeerd, waaronder de Eyesonic van de Wageningen Universiteit.

Deze Eyesonic, 70 x 35 x 45 cm groot (l x b x h), bestaat uit een aluminium kast op drie wielen, waarvan de voorste stuurbaar is. In die kast zijn vier motoren, twee camera’s en de nodige intelligentie ondergebracht. De elektronische hardware bestaat uit een Via Esther 2 GHz processor, drie controllers en Labview-besturingssoftware. Drie motoren dienen voor aandrijving, de derde dient om het voorwiel te sturen. Er is een kompas gemonteerd om de robot op koers te houden.

Lees verder onder de foto.

De studenten gingen met hun robots het veld in. (beeld: Vidiphoto)

De studenten gingen met hun robots het veld in. (beeld: Vidiphoto)


Het Field Robot Event is dit jaar voor de zevende keer gehouden. Tijdens het eerste event in 2003 hadden de robots nog grote moeite tussen twee rijen maïsplanten door te rijden. Intussen kunnen ze veel beter navigeren en tegelijkertijd complexe taken uitvoeren. De inzet van autonome machines wordt echter beperkt door de regelgeving, zegt hoogleraar agrarische bedrijfstechnologie in het Agrarisch Dagblad. ‘Aansprakelijkheid is een probleem. Als er iets mis gaat, wie is dan verantwoordelijk? Dat moet eerst helder zijn.’

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!