Nieuws

Fijnstof meten met smartphone

Jeroen Heimeriks |
Arbeidsmarkt & Onderwijs, Vervoer & Logistiek, Wiskunde & Fysica

Woon je dichtbij de snelweg of een industriegebied? Het is binnenkort mogelijk om met je mobieltje te meten hoe zwaar je longen het te verduren krijgen. De iSPEX, een opzetstuk voor de camera van een mobiele telefoon waarmee je fijnstof in de atmosfeer kunt meten, is een van de drie finalisten van de Academische Jaarprijs 2012, die uitgereikt wordt op 24 oktober. Het apparaat en bijbehorende app zijn ontwikkeld door het KNMI, de Nederlandse Onderzoeksschool voor Astronomie, het RIVM, SRON en de Universiteit Leiden.

iSPEX gebruikt dezelfde techniek als het ruimte-instrument SPEX (Spectropolarimeter for Planetary EXploration), dat SRON voor een mogelijke Mars-missie in 2016 ontwikkelt. Stofdeeltjes verstrooien zonlicht en veranderen de polarisatie en het spectrum op een unieke manier. Het instrument kan door het meten van deze veranderingen de grootte en de hoeveelheid van de stofdeeltjes in de lucht bepalen. Volgens de makers kan het apparaat nauwkeuriger stoffen onderscheiden dan eerder mogelijk was.

Na het plaatsen van iSPEX en het inschakelen van de bijbehorende app richt de gebruiker de telefoon op een helder deel van de lucht. De meetgegevens en de gps-locatiegegevens komen in een centrale database en worden vergeleken met data van het RIVM, om zeker te weten dat de iSPEX metingen kloppen.

De makers ontwikkelden al een prototype en als zij de Academische Jaarprijs van 100.000 euro winnen, gaan ze ongeveer 10.000 iSPEX opzetstukken maken en die uitdelen aan het publiek. Hiermee willen de instituten meewerken aan het vergroten van de kennis over fijnstof. Zo zijn de gegevens te combineren tot een fijnstofkaart van Nederland.


De Academische Jaarprijs, bestemd voor de beste vertaling van wetenschappelijk onderzoek naar een breed publiek, wordt dit jaar voor de zevende keer uitgereikt. In oktober presenteren de finalisten hun communicatieplannen. De concurrenten van iSPEX zijn twee projecten van de Rijksuniversiteit Groningen. Het eerste is het met beelden en verhalen overdragen van kennis van het Noordpoolgebied en het tweede is het organiseren van een reizende tentoonstelling die liefde en seks vanuit wetenschappelijk oogpunt belicht.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven