Finalisten Nationaal Icoon 2016 bekendgemaakt | Technisch Weekblad
Nieuws
nationaal icoon 2014

Finalisten Nationaal Icoon 2016 bekendgemaakt

De Rijksoverheid heeft bekendgemaakt welke tien finalisten meedingen naar de titel Nationaal Icoon.

De overheid verstrekt deze titel aan technologieën en concepten die aantonen hoe maatschappelijke opgaven met technische innovaties op te lossen zijn. Daarbij moeten ze ook op korte, dan wel lange termijn bijdragen aan de economische ontwikkeling van Nederland.

 De tien finalisten, door een jury onder leiding van Hans Wijers gekozen uit meer dan zestig inzendingen, zijn:

  • Redstack – Blue Energy; het winnen van energie uit het verschil in de zoutconcentraties van zout en zoet water. Het membraan van Redstack vindt al toepassing op de Afsluitdijk.
  • 4Silence – Whisstone; betonblokken langs de weg buigen het geluid van verkeer af, zodat er minder geluidsoverlast van dit verkeer is.
  • AutomotiveNL – Talking Traffic; digitale communicatie tussen voertuigen is van essentieel belang voor de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s. In Helmond werkt AutomotiveNL hieraan.
  • Tata Steel – HIsarna; deze techniek is veel schoner dan conventionele hoogoventechnieken voor de productie van staal, omdat het veel minder CO2
  • Groasis – Growboxx; een papieren emmer waarmee bomen in droge gebieden met 90 % minder water kunnen groeien. De kostprijs van de makkelijk inzetbare Growboxx is bovendien laag.
  • In Ovo – In Ovo; een methode om het geslacht van een kuiken reeds in het ei te bepalen, wat het uitbroeden van haantjes overbodig maakt. Dit maakt het direct doden van deze eendagshaantjes (die ongeschikt zijn voor vleesproductie), direct na het uitkomen van het ei, overbodig.
  • NIOO-KNAW – Poep = Goud; het uit sanitair afvalwater terugwinnen van grondstoffen als fosfor, met behulp van algen. Ook maakt deze technologie het mogelijk om medicijnresten en ziekteverwekkers in dit afvalwater af te breken.
  • Microsure; een robot voor microchirurgie, waarmee veel preciezere operaties mogelijk zijn. De robot verkleint de handbewegingen van de chirurg corrigeert voor het trillen van de handen van de chirurg.
  • ASML – Lighthouse; een hoogvermogen-elektronenversneller om radio-isotopen te produceren, welke gebruikt worden voor diagnostiek. De technologie maakt geen gebruik van verrijkt uranium en produceert nauwelijks radioactief afval. Momenteel produceren kernreactoren dergelijke isotopen.
  • Synthon Biopharmaceuticals; een nieuw kankermedicijn dat alleen activeert wanneer opgenomen door een tumorcel. Hierdoor ondervindt de patiënt veel minder bijwerkingen. De technologie is toepasbaar op verschillende vormen van kanker.

In 2014 werd de verkiezing voor Nationaal Icoon voor het eerst gehouden (zie foto). De toen winnende vier technologieën waren: gekweekte stamcellen, Quantum Technologies, hybride aardappels en de Bioneedle. Overigens garandeert het dragen van de titel Nationaal Icoon geen succes: het fd wist in april te melden dat het bedrijf achter de bionaald begin dit jaar failliet ging.

De winnaars van de verkiezing worden oktober gekozen. Het is echter niet bekend hoeveel winnaars er worden gekozen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu 2 gratis proefnummers TW