Nieuws

Flexibele OLED goedkoper te produceren

Onderzoekers van het Holst Centre zijn er samen met collega’s van Philips Research en het Belgische Agfa Materials in geslaagd flexibele OLED verlichting te produceren met methodes die grote kostenbesparingen opleveren. Bovendien is de buigbare organische LED verlichting knipbaar; wanneer een flexibele OLED tegel in tweeën wordt geknipt, blijven beide delen licht geven.

Agfa Materials heeft een hooggeleidende kunststof ontwikkeld die in de tegel twee bestaande lagen vervangt. Het betreft de transparante elektrode, die normaal gesproken uit een transparante laag met hierin zeer fijne draadjes indiumtinoxide bestaat met daarop een laag van een geleidend polymeer. Agfa Materials heeft deze twee lagen weten samen te voegen. Hier komt nog bij dat de samenwerkende bedrijven erin zijn geslaagd om delen van de OLED te printen met inkjet technologie. Totnogtoe werd er vooral gebruik gemaakt van lithografische belichtingsprocessen. Zowel de samengevoegde laag als de inkjet technologie zorgen voor veel lagere productiekosten in de buigbare organische LED verlichting.

De onderzoekers van het Holst Centre (een initiatief van TNO en IMEC), Philips Research en Agfa Materials werken er nu aan om deze processen toe te passen op zogenaamde ‘roll-to-roll’ machines. Het roll-to-roll principe is vergelijkbaar met het drukken van kranten. Door deze methode zou het produceren van OLED rollen van 250 meter of langer mogelijk worden.

Lees verder onder de foto.

Als de flexibele tegel wordt doorgeknipt, blijven beide helften licht geven. (beeld: Holst Centre)

Als de flexibele tegel wordt doorgeknipt, blijven beide helften licht geven. (beeld: Holst Centre)

Het Holst Centre zegt dat het nu van bedrijven zoals Agfa en Philips afhangt wanneer de technologie op de markt komt. Voor ‘lichtgevend behangpapier’ zou dat volgens het R&D-centrum al binnen een vijftal jaar mogelijk moeten worden.

Bron: Holst Centre

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven