Nieuws

Flowbatterij voor Kamper machinebouwer

De in Kampen gevestigde machinebouwer ITMGroup heeft als eerste commerciële instelling een waterstofbromide flowbatterij van het Arnhemse Elestor in gebruik genomen.

De installatie, die op 24 mei in gebruik werd genomen, moet aantonen dat deze waterstofbromide flowbatterij rendabel is voor bedrijven.

Een flowbatterij werkt met het principe van een redox (reductie-oxidatie) reactie. In het systeem zijn twee chemische componenten opgelost in een vloeistof, gescheiden door een membraan. In dit geval gaat het om bromide en waterstof. Tussen de vloeistoffen en door het membraan heen vindt protonentransport plaats, wat het op- en ontladen van de batterij mogelijk maakt.

Een voordeel van de waterstofbromide flowbatterij is dat beide chemische componenten in overvloed aanwezig zijn op aarde, waardoor de batterij relatief goedkoop ontwikkeld kan worden. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld lithium-ion batterijen, waarvan de grondstoffen relatief schaars zijn. Ook is de redoxreactie van de waterstofbromide flowbatterij 100 % omkeerbaar, waardoor de capaciteit van het systeem na verloop van tijd (nagenoeg) niet afneemt.

ITMGroup heeft nog een primeur: het is de eerste keer dat de waterstofbromide flowbatterij gekoppeld wordt aan gebouw gebonden installaties. De restwarmte en -koude van deze installaties wordt gebruikt om de temperatuur van de batterij optimaal te houden, wat de efficiëntie van het systeem ten goede komt.

De ruim 1.700 zonnepanelen op het dak van het Kamper bedrijf zullen de energie leveren om de batterij op te laden. ITMGroup verwacht dat het, na opschaling van de batterij, op deze manier tot 80 % van de door het bedrijf benodigde energie zelf kan opwekken; momenteel ligt dat aandeel rond de 50 %.

In 2016 won Elestor met het ontwerp van de waterstofbromide flowbatterij de Ambitieprijs van Kiem, een geldbedrag van € 5.000.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven