Nieuws

Fotosynthese in een zonnecel

Marit Smeets |
Energie, Milieu & Duurzaamheid

De zoektocht naar nieuwe manieren om zonne-energie te gebruiken is een stap verder gekomen door onderzoek van de universiteit van Cambridge en Ruhr-universiteit van Bochum. Door het fotosynthetisch machinerie van planten aan te passen en te combineren met moderne techniek zijn ze er in geslaagd water met behulp van zonlicht om te zetten in waterstof en zuurstof.

Al langere tijd wordt er geprobeerd om fotosynthese na te bootsen in een foto-elektrochemische cel omdat natuurlijke fotosynthese niet efficiënt genoeg is. Maar tot dusver waren deze pogingen niet succesvol omdat de katalysatoren die nodig zijn duur, giftig of niet efficiënt genoeg zijn. In dit onderzoek werd het natuurlijke enzym hydrogenase gebruikt als katalysator. De onderzoekers waren in staat dit normaal inactieve enzym te reactiveren in algen door middel van synthetische biologie. Daarnaast werd het rood en blauw licht absorberende fotosysteem II gekoppeld aan een groen licht absorberende fotoanode, wat zorgde voor panchromatische, en dus efficiëntere licht opname. Deze combinatie leidde tot een foto-elektrochemische cel met een hoge efficiëntie. Het onderzoek is op dit moment alleen een proof-of-principle en kan nog niet worden opgeschaald naar industriële schaal. Desondanks ziet Dr Erwin Reisner, één van de auteurs, het onderzoek wel als een mijlpaal: ‘dit werk overkomt veel moeilijke problemen (…) en opent de weg naar het ontwikkelen van nieuwe systemen voor omzetting van zonne-energie’.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven