Nieuws

Fraunhofer maakt draagbare ict professioneel

In kleding verwerkte computers voor brandweerlieden, en een beeldscherm met 3D-weergave voor constructeurs. Fraunhofer toonde op de Cebit-beurs enkele resultaten van haar ict-onderzoek.

Hannover ‘Wearable computing’, computers en elektronica geïntegreerd in kleding, is vaak neergezet als het nieuwste speeltje voor jetsetters die zo nodig tijdens het skiën de laatste beurskoersen moeten raadplegen. Gelukkig zijn er ook nuttiger toepassingen. In de nichemarkt voor brandweerlieden bijvoorbeeld. Het R&D-instituut Fraunhofer onderzoekt bij de Parijse brandweer hoe een goed werkend systeem eruit moet zien.

Sensoren in de kleding meten de toestand van de brandweerlieden en hun omgeving – temperatuur zuurstof – en zenden de data naar de brandweercommandant. Via een helmdisplay ontvangen de spuitgasten informatie en bevelen. In de kleding van elke brandweerman is een zender/ontvanger ingebouwd. Als ze zich in het brandende gebouw begeven ontstaat een ad hoc netwerk dat de oriëntatie en navigatie ondersteunt. Een draagbare computer ondergebracht in de riem, verwerkt gegevens en zendt ze naar een display in het vizier van de helm.

Fraunhofer presenteerde dit project op de afgelopen woensdag afgesloten Cebittentoonstelling in Hannover. Dit brandweerproject maakt deel uit van het veel breder Europees onderzoeksprogramma We arIT@work, dat wordt uitgevoerd samen met 36 onderzoeksinstituten in Europa. Ook andere onderzoeksprojecten van Fraunhofer werden op deze Cebit getoond, zoals op het gebied van rfid, ambient intelligence, it-veiligheid, gebruikersvriendelijkheid, software-engineering en next generation networks. Eén van de sterke kanten van de Duitse R&D is de ‘digitale fabriek’, ofwel het gebruik van informatietechniek bij ontwerp en productie. ‘Duitsland kan de fabrieksuitruster van de wereld worden’, zei Fraunhofer-president Hans-Jör Bullinger. Fraunhofer doet onder andere onderzoek op het gebied van de ‘gesimuleerde werkelijkheid’, waaronder rapid prototyping en virtual reality.

Onderzoekers van Fraunhofer hebben het 3D-display ‘Free2C’ ontwikkeld, dat zonder speciale bril driedimensionale beelden toont. Dit kan handig zijn voor constructeurs die onderdelen van auto’s, vliegtuigen of nieuwe huizen ontwerpen. ‘Dit display is aan te sluiten op een conventioneel cad-station’, aldus Klaus Schenke van het Heinrich Hertz Institut, dat samen met Fraunhofer dit beeldscherm heeft ontwikkeld.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven