Fugro heeft het tij mee | Technisch Weekblad
Nieuws

Fugro heeft het tij mee

Fugro draait als nooit tevoren. Neerlands grootste ingenieursbureau behaalde in de eerste zes maanden een recordwinst van 32 miljoen euro.

Haarlem – Voor ir. Gert-Jan Kramer was het de laatste keer dat hij als president-directeur de halfjaarcijfer mocht presenteren. Kramer neemt in oktober afscheid van Fugro na sinds 1983 onafgebroken aan het roer te hebben gestaan. In deze periode is de omzet gegroeid van 35 miljoen naar ruim één miljard euro, terwijl het aantal personeelsleden toenam van 500 naar 8000. Ir. Klaas Wester neemt zijn taken over.

In zijn afscheidsjaar kan Kramer louter goed nieuws melden. Fugro behaalde in het eerste halfjaar een omzet van 518 miljoen euro, een stijging van 7,9 procent ten opzichte van 2004. Veel spectaculairder is de sprong voorwaarts van nettoresultaat naar 32,1 miljoen. Een stijging van 10 procent.

Volgens Kramer hebben de drie divisies (geotechniek, survey en geoscience) zeer goed gedraaid. Daarbij komt dat de integratie van Thales Geosolutions, dat eind 2003 werd overgenomen, zeer succesvol is verlopen.

 

Olieprijs

Door de torenhoge olieprijzen profiteert Fugro van een groeiende orderportefeuille in olie en gaswinning alsmede de mijnbouwsector. Kramer waarschuwde echter voor te veel optimisme: ‘Een olieprijs van meer dan 60 dollar lijkt mooi voor ons bedrijf maar is op lange termijn fnuikend voor de wereldeconomie. We zijn al tevreden met een structurele olieprijs tussen 40 en 50 dollar per vat. Vanaf 22 dollar gaan oliemaatschappijen weer speuren naar nieuwe velden, met name in diepwater bij West-Afrika, Brazilië en de Golf van Mexico.’

 

Overname

Al met al heeft het Leidschendamse ingenieursbureau zo’n 350 miljoen dollar in kas voor investeringen en overnamen. Op het Noorse Exploration Resources ASA is een bod gedaan van 250 miljoen euro maar dat is inmiddels overtroffen door de Franse concurrent CGG. Exploration Resources is pas in maart ontstaan als afsplitsing van de seismische activiteiten van het Noorse Rieber Shipping. De belangstelling van Fugro heeft te maken met kennis van de Noren in het verzamelen van seismische data via sleepkabels en 4D-seimsiek op de zeebodem. Dochteronderneming Multiwave is gespecialiseerd in elektromagnetische dataverzameling op de zeebodem. Voorts bezit het Noorse bedrijf vijf schepen.

Wester noemde in zijn presentatie enkele lopende projecten. De Fugro Explorer voert momenteel zeebodemonderzoek uit voor de kust van Brazilië, waar tot 2100 meter gegevens worden verzameld voor het ontwerp en de bouw van platforms, onderwaterinstallaties en pijpleidingen. Het nieuwe AUV (Autonomous Underwater Vehicle) doet in de westelijke Nijldelta hydrografisch en geofysisch onderzoek. Deze AU verzamelt via geluidssensoren gegevens van de zeebodem.

In Papoea Nieuw-Guinea gebruikt Fugro een helikopter met laserscan-apparatuur om een digitaal terreinmodel te maken. Dit moet het meest geschikte tracé opleveren voor een 223 kilometer lange gaspijpleiding en de bijbehorende onderhoudsweg. Het ingenieursbureau is ook bezig met magnetisch en radiometrisch onderzoek in West-Mauretanië.