Fugro maakt zeebodem vrij van explosieven met Sea Auk | Technisch Weekblad
Nieuws

Fugro maakt zeebodem vrij van explosieven met Sea Auk

Voor het detecteren en uitgraven van potentiële niet-gesprongen explosieven (NGE’s) in ondiepe kustwateren heeft Fugro de Sea Auk ontwikkeld. Hiermee kunnen aanlandingstracés van offshore stroomkabels veilig en snel worden vrijgemaakt van gevaarlijke objecten.

Het aanleggen van de onderzeese elektriciteitskabels van en naar windparken op zee wordt vaak bemoeilijkt door metalen voorwerpen die op en in de zeebodem bevinden, zoals oude ankers, scheepskettingen of NGE’s.

Het detecteren en uitgraven van deze voorwerpen is lastig bij een waterdiepte van 1 tot 5 meter, zegt Martin Valk, solution owner UXO Risk Mitigation van Fugro. “Duikers en op afstand bestuurbare onderwaterrobots, ofwel remotely operated vehicles (ROV’s), zijn wind-, golf- en stromingsgevoelig en kunnen dieper begraven objecten vaak niet bereiken. Bovendien is werken met duikers tijdrovend en niet zonder risico.”

Het werkplatform Wave Walker, gecombineerd met de Sea Auk, biedt hulp. Wave Walker is een stabiele 8-poots jack-up, die door de branding kan lopen. Het platform staat zeer stevig op de zeebodem, waardoor wind, golven en stroming er weinig effect op hebben. De Wave Walker is ontworpen om te opereren in water tot 15 meter diepte.

Daar bovenop staat de Sea Auk, een op afstand bestuurbare graafmachine. Naast een baggerpomp heeft de arm waterjets om dichtgepakt zand los te spoelen. Op de Sea Auk zitten onderwatercamera’s om objecten visueel te identificeren en akoestische sensoren voor als het onderwaterzicht te slecht is.

De Sea Auk is uitgerust met elektromagnetische sensoren om objecten tot 2 meter diepte te detecteren. Metalen voorwerpen die nóg dieper – tot zo’n 5 meter – onder het zand liggen, kunnen met magnetometers worden gedetecteerd. Valk: “In de Sea Auk zit ook een grijper waarmee metalen voorwerpen meteen kunnen worden verwijderd. Tenzij het NGE’s zijn, want dan moet de Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) komen.”

De combinatie Wave Walker en Sea Auk is onlangs succesvol ingezet bij een project Hollandse Kust (noord) (west Alpha) Daarbij werden ook enkele staven staal uit een 18e-eeuws Zweeds schip gevonden.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!