Nieuws

Gadget: Braille toetsenbord van sympathieke startup

Een sympathieke TU/e-startup leverde deze maand de eerste exemplaren van een uniek braille toetsenbord waarmee blinden hun smartphone kunnen bedienen. Daarmee won Hable Accessibility onlangs de Rough Diamond Award bij de Philips Innovation Awards.

Momenteel gebruiken blinden en slechtzienden de tekst-naar-spraak (en vice versa) functionaliteiten die bij Apple apparatuur standaard in IOS zit, en die bij Android toestellen via speciale Apps beschikbaar komt. Die technologie werkt niet vlekkeloos, en soms willen blinden ook geen luisterende oren vanwege privacy.

Het op een smartphone te klikken toetsenbord heeft zes knoppen voor het brailleschrift en twee functie toetsen. Daarmee heeft het toetsenbord volgens de bedenkers alle functionaliteiten om in braille getypte tekst om te zetten in voor iedereen leesbare berichten. Rijk zal de startup er niet van worden, er zijn 100.000 blinden in Nederland, slechts 10 % daarvan kent braille, en een nog kleiner deel kan braille typen.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven