Nieuws

Gadget: Fluitpiano?

Marianne Pinckaers |
Gadgets, Ontwerp & Kunst

Een piano produceert zachtere tonen, terwijl een fluit een scherpe doch heldere klank voortbrengt. Maar welke geluiden zitten daartussen? Google heeft een instrument ontwikkeld dat het geluid van muziekinstrumenten vermengt tot nooit eerder gehoorde klanken.

De NSynth Super (afgeleid van Neural Synthesizer) is het resultaat van dit project, Magenta genaamd. Magenta analyseert hoe machinaal leren kunstenaars kan helpen bij het maken van nieuwe kunst en muziek. Het algoritme van NSynth gebruikt diep neurale netwerken om te leren welke karakteristieken belangrijk zijn voor het geluid om zo nieuwe geluiden te produceren met diezelfde karakteristieken.

Het instrument bestaat uit een vierkant doosje met een touchscreen en knopjes waarmee een van de meer dan 100.000 klanken geselecteerd kan worden. De NSynth Super is niet te koop, maar kan wel zelf gebouwd worden. De benodigde software (gratis) en onderdelen, waaronder een Raspberry Pi 3 (€ 40), zijn online verkrijgbaar.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven