Nieuws

Gadget: Harde schijf met helium

De nieuwste harde schijf (hdd) van Western Digital rekt de limieten van capaciteit en snelheid van het conventionele opslagmedium verder op: de Ultrastar Hs14 heeft een opslagcapaciteit van maar liefst 14 TB en een maximale schrijfsnelheid van 233 MB/s.

In eerste instantie mikt Western Digital met de Ultrastar Hs14 op de zakelijke markt, maar het zal niet al te moeilijk zijn het ding ook particulier te bemachtigen. De hdd maakt gebruik van de zogenoemde smr-techniek (shingled magnetic recording), waarbij de magnetische banen op de schijf elkaar licht overlappen. Ook is de harde schijf gevuld met helium; dat heeft een lagere dichtheid dan lucht en veroorzaakt daardoor minder wrijving, wat het risico op oververhitting verlaagt.

Wanneer precies en voor welke prijs de Ultrastar Hs14 uitkomt, heeft Western Digital nog niet bekendgemaakt, maar zijn voorganger, met een opslagcapaciteit van 12 TB, kost momenteel rond de € 500.

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven