Nieuws

Gadget: Harde schijf met helium

De nieuwste harde schijf (hdd) van Western Digital rekt de limieten van capaciteit en snelheid van het conventionele opslagmedium verder op: de Ultrastar Hs14 heeft een opslagcapaciteit van maar liefst 14 TB en een maximale schrijfsnelheid van 233 MB/s.

In eerste instantie mikt Western Digital met de Ultrastar Hs14 op de zakelijke markt, maar het zal niet al te moeilijk zijn het ding ook particulier te bemachtigen. De hdd maakt gebruik van de zogenoemde smr-techniek (shingled magnetic recording), waarbij de magnetische banen op de schijf elkaar licht overlappen. Ook is de harde schijf gevuld met helium; dat heeft een lagere dichtheid dan lucht en veroorzaakt daardoor minder wrijving, wat het risico op oververhitting verlaagt.

Wanneer precies en voor welke prijs de Ultrastar Hs14 uitkomt, heeft Western Digital nog niet bekendgemaakt, maar zijn voorganger, met een opslagcapaciteit van 12 TB, kost momenteel rond de € 500.

Deel deze pagina
Abonnement

Wilt u lid worden, een los nummer aanvragen of een adreswijziging doorgeven? Neem dan contact op met MijnTijdschrift (088-2266622). 

Of bekijk ons aanbod van abonnementen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

Naar boven