Galileo wellicht nauwkeuriger dan GPS | Technisch Weekblad
Nieuws

Galileo wellicht nauwkeuriger dan GPS

Galileo, het globale satellietnavigatiesysteem van de Europese Unie, is misschien nog wel nauwkeuriger dan het Amerikaanse GPS-satellietsysteem.

Dit blijkt uit metingen van de TU Delft. Als eerste ter wereld slaagden onderzoekers van de technische universiteit erin om gelijktijdig signalen op te vangen van twee Galileo testsatellieten die in een baan om de aarde draaien.

Onderzoekers Christiaan Tiberius, Hans van der Marel en Peter Teunissen van de faculteit Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek hebben met hun metingen aangetoond dat Galileo de geclaimde betrouwbaarheid en kwaliteit oplevert. Zij deden hun metingen met behulp van twee identieke ontvangers die waren opgesteld in de weilanden van Delfland. Hier verzamelden de onderzoekers in de nacht van 6 juli radiometingen van in totaal 12 satellieten, waaronder twee Galileo-satellieten: GIOVE-A en GIOVE-B. De drie wetenschappers van de TU Delft werkten tijdens hun onderzoek samen met Jean-Marie Sleewaegen en Frank Boon van Septentrio Satellite Navigation uit Leuven (België).

De twee satellieten waren gedurende een half uur beide zichtbaar, waardoor de onderzoekers double-difference metingen konden verrichten. Op basis hiervan konden zij de ‘Galileo double difference carrier phase cycle ambiguity’ nauwkeurig schatten en met grote betrouwbaarheid op een geheeltallige waarde fixeren. Kort gezegd houdt dit in dat het hierdoor mogelijk is om de afstanden naar de Galileo satellieten tot op de millimeter nauwkeurig te meten.

De resultaten van de TU Delft en Septentrio Satellite Navigation maken de weg vrij voor geavanceerde toepassingen van Galileo voor gecombineerde tijd- en plaatsbepaling. De satellietgegevens kunnen onder meer worden ingezet voor het bepalen van tektonische bewegingen, de voorspelling van weersomstandigheden, landmeetkundige metingen en zelfs automatische landingen van vliegtuigen.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!