Gasveld ‘Kristin’ vraag om extreme technieken | Technisch Weekblad
Nieuws

Gasveld ‘Kristin’ vraag om extreme technieken

Begin 2006 neemt het Noorse Statoil het Kristinveld in productie, 240 km ten noord-westen van Trondheim. Vooral de hoge druk van 911 bar en de temperatuur van 170 graden in het reservoir maakt van de olieen gaswinning een technologisch hoogstandje.

Trondheim – Op Technoport, een nieuw technologiefestival in Trondheim, domineerde Statoil vorige maand de beursvloer met een enorme stand. Geen wonder, want dankzij de hoge olie en gasprijzen maakt het staatsbedrijf florissante tijden door. Zo noteerde het een nettowinst in het derde kwartaal naar 8,7 miljoen Noorse kronen, zo’n 1,1 miljard euro.

Maar Statoil wil ook op de lange termijn zijn rijkdommen optimaal benutten. Door nieuwe technologieën moet bijvoorbeeld de opbrengst van drijvende productieplatforms omhoog van de huidige 43 naar 55 procent. Een rendementsverhoging met één procent levert de Noorse staatskas al zo’n 170 miljard Noorse kronen extra op, uitgaande van 45 dollar per vat ruw olie.

Ondertussen is de Noorse olie en gasproducent vo lop bezig met de voltooiing van miljardenprojecten, zoals Snøhvit (‘Sneeuwwitje’) dat in 2007 in productie moet gaan. Snøhvit draait om aardgaswinning in de Barentszzee; men transporteert het gas via een 143 km lange pijpleiding naar het kunstmatige eiland Melkøya bij Hammerfest. Hier slaat Statoil het vloeibaar gas op in lng-terminals, voordat het per schip naar afnemers in Spanje en de VS gaat.

Minder bekend maar technisch zeker zo interessant is het Kristinproject, zo’n 240 km voor de kust van Midden-Noorwegen. Hier bevindt zich een reservoir met naar schatting 35 miljard aardgas en 35 miljoen condensaat, een lichte oliefractie. Het aardgas gaat via het nieuw Scarabeo-5 platform naar de bestaande pijpleiding van het Åsgard-veld voor verder transport.

Volgens Torolf Christensen, manager petroleum van Kristin, vestigt Statoil diverse records. ‘Nooit eerder hebben we op drijvende platforms gewerkt met drukken van 911 bar en een temperatuur van 170 graden. Omdat het reservoir zich op 5000 meter onder de zeebodem bevindt, stelt dit hoge eisen aan de boorputten en de pijpleidingen. Daarvoor zijn de beste metaalsoorten, zoals titanium, Inconel en chroom-staallegeringen nodig, maar ook nieuwe composietverbindingen als isolatiemateriaal.’

 

Wereldrecord

Vanwege de ongunstige geologische structuur van Kristin kiest Statoil voor een horizontale boortechniek. Vanaf de vier templates op de zeebodem, 325 meter onder de zeespiegel, boren twaalf buizen zich in horizontale richting naar het Kristinveld. Christensen: ‘Dit betekent dat we stalen buizen van 6580 meter lang nodig hebben, een wereldrecord.’

Vanwege de technische complexiteit heeft Statoil een groot aantal aannemers en toeleveranciers ingeschakeld. Hoofdaannemer is Aker Kværner Oil Products dat in Bergen de vier templates heeft gebouwd. Deze installaties van 30x19x6 meter, die per stuk 840 ton wegen, bieden elk plaats aan vier putten voor inkomend aardgas en condensaat. Ook zorgde het bedrijf voor assemblage van het Scarabeo-5 platform.

Daarvoor heeft Samsung de 14.500 ton zware onderbouw geconstrueerd, terwijl het Spaanse bouwbedrijf Dragados de affakkelpijp en het stijgbalkon leverde. Emtunga (Zweden) bouwde de leefkwartieren en het helicopterdek. Volgens de oorspronkelijke planning had Kristin in oktober in productie moeten gaan. Echter, problemen met de constructie van de drie life boats noopten Statoil tot extra veiligheidstesten.

Het is de bedoeling dat Kristin vanaf februari of maart 2006 dagelijks 18,3 miljoen m3 aardgas en 126.000 m3 condensaat gaat produceren. En dat gedurende vijftien tot twintig jaar.

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!