Geelen Counterflow plaatst eerste elektrische droger | Technisch Weekblad
Nieuws

Primeur na 8 jaar ontwikkeling


Geelen Counterflow plaatst eerste elektrische droger

| vrijdag 20 mei 2022
Chemie & Materiaalkunde

Tien jaar na het eerste idee en na acht jaar ontwikkeling heeft Geelen Counterflow een eerste elektrische droger geplaatst in de Cargill-Ewos diervoedingfabriek in Bergneset, net boven de poolcirkel in Noorwegen. De droger brengt het energieverbruik met 75% omlaag naar 5000 MWh per jaar. De CO2-uitstoot (voorheen 3000 ton per jaar) is zelfs nihil door het gebruik van hernieuwbare elektriciteit.

De crux van het veel lagere energieverbruik is dat het Geelen Counterflow is gelukt de kringloop van energie te sluiten. “Uit een droger komt vochtige, warme en vervuilde lucht”, zegt managing director Sander Geelen. “De lucht is de drager van het vocht en wordt daarom standaard weggeblazen. Maar de energie die wordt gebruikt om het product te drogen, bevindt zich ook in de lucht. Als je dus de lucht wegblaast, ben je ook de energie kwijt. Dat bepaalt de efficiency van het droogproces.”

“We hebben zelf een tegenstroom warmtewisselaar ontwikkeld om de warmte terug te winnen door de lucht te laten condenseren. De temperatuur van de lucht is dan echter laag, tussen de 40 en 50 graden. Aan de warmtewisselaar hebben we een warmtepomp van Combitherm uit Duitsland gekoppeld die de lucht weer verwarmd tot 90 tot 120 graden, afhankelijk van de gewenste verdampingscapaciteit.”

“Het systeem in Noorwegen presteert volgens onze berekeningen met een COP (Coefficient Of Performance) van ongeveer 4. Dit betekent dat er slechts 1kWh elektriciteit nodig is in de warmtepompen om 4kWh warmte te leveren aan de droger. Tegelijkertijd wordt water teruggewonnen, wordt de uitstoot van geuren verminderd en zijn dankzij de hernieuwbare elektriciteit alle emissies van zowel CO2 als NOx geëlimineerd.”

Acht jaar geleden begon het R&D-team van Geelen Counterflow met het ontwerp voor de optimale koppeling van de warmtewisselaar en warmtepomp. In 2016 is de nieuwe technologie getest bij een diervoedingfabriek op een schaal van 1:8. Gedurende een aantal maanden zijn vele procesgegevens verzameld en geanalyseerd. 

China en Zuid-Korea

Het zijn flinke apparaten; de droger in Noorwegen is ongeveer 6 bij 6m breed en diep en 25m hoog. “De warmtewisseling tussen twee stromen is het meest efficiënt bij tegenstroom. Bovendien is alles wat verticaal kan met gravity flow beter dan een horizontale oplossing; dat zijn altijd potentiële vervuilingsoppervlakken.”

Na de levering van de elektrische droger in Noorwegen, volgen binnenkort nog twee drogers China en Zuid-Korea. Deze zijn door een kleiner aantal droogdekken slechts zo’n 15m hoog. De drogers worden gebruikt om voeding te drogen, zoals visvoer in Noorwegen. “We bouwen nog wel drogers op gas, maar wel zo dat ze binnenkort kunnen worden omgebouwd. Wereldwijd staan er nog duizenden drogers in de voedingsmiddelenindustrie die op gas werken en hun warme vochtige lucht gewoon afblazen. Daar ligt een enorm potentieel om grote hoeveelheden energie te besparen.”

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!