Geen drukverlies met slimme watermeter | Technisch Weekblad
Nieuws

Geen drukverlies met slimme watermeter

Een innovatieve watermeter heeft afgelopen week de 2006 International Aquatech Innovation Award gewonnen. Bijzonder is, dat het meetinstrument tijdens het meten niet de stroom water verstoort, zodat het ook in staat is om het debiet van vloeistoffen met opgeloste deeltjes te meten.

Afgelopen maandag kreeg het internationale bedrijf Krohne tijdens de openingsceremonie van de Aquatech-beurs in de Amsterdamse Rai de International Aquatech Innovation Award uitgereikt. Krohne won de prijs met de Waterflux 2070, een elektromagnetische watermeter die volgens de fabrikant met een batterij tien jaar lang waterdebieten kan meten. Omdat de Waterflux geen mechanische maar een elektromagnetische meter is, is elektrische energie nodig.

Het voordeel van het gebruik van een elektromagnetische meter is, dat er in de waterteller geen drukverlies optreedt en dat het onderhoud beperkt kan blijven. Volgens de fabrikant ligt het elektriciteitsverbruik een factor vijfduizend lager dan bij andere elektromagnetische watermeters. Een aparte batterij levert elektrische stroom voor het draadloze systeem, dat de gebruiker in staat stelt om de watermeter op afstand af te lezen. De datalogger registreert alle doorstroomdata, inclusief piek- en dal belasting. De overdracht van gegevens vindt via de dichtstbijzijnde zendmast plaats.

‘Het werkelijk grensverleggende aspect van de Waterflux 2070 is het gebruik van draadloze sms- of gprs-communicatiesystemen om haar meetgegevens over te seinen. Bovendien heeft de Waterflux een duurzame batterij, wat een elektriciteitsaansluiting overbodig maakt’, aldus het juryrapport. ‘Dit maakt het mogelijk dat de meter op elke installatie, distributienetwerk en zelfs bij consumenten thuis is te gebruiken.’ Het bijzondere aan de Waterflux is verder dat de meter water in beide stroomrichtingen kan meten. De waterteller van Krohne won ook de eerste prijs in de categorie Transport en opslag.

De jury, onder leiding van prof. dr. ir. Walter van der Meer, directeur Laboratorium Procestechnologie bij Vitens en hoogleraar membraanprocestechnologie aan de Universiteit van Twente, koos in de categorie Waterbehandeling de CEPAration CeraCep van het in Helmond gevestigde Hyflux Separation als de meest innovatieve inzending. Het gaat hierbij om keramische holle-vezelmembraanmodules. De keramische membranen hebben de voordelen van kunststof holle vezels en hebben daarbij een veel langere levensduur. De relatief goedkope en compacte membraanmodules zijn onder meer toepasbaar voor het zuiveren van water, voor het behandelen van vloeistoffen in de voedingsindustrie en voor het verwerken van afvalwater.

In de categorie Meet- en Regeltechniek waren slechts twee genomineerden: een multiparameter van Hanna Instruments en de sensor FDO 700 IQ van WTW Wissenschaftlich. De jury vond dit aantal te laag om hieruit een winnaar te kunnen selecteren. Het aantal inschrijvingen voor de vijfde editie van de International Aquatech Innovation Award lag dit jaar met negentig inzendingen overigens zestig procent hoger dan bij de vorige editie.