Nieuws

Geluidsgolven tegen blauwalg

Thomas van de Sandt |
Chemie & Materiaalkunde, Vervoer & Logistiek

Rijkswaterstaat wil in de haven van Tholen-stad blauwalg aanpakken met ultrasone geluidsgolven. Deze nieuwe aanpak heeft zich echter nog niet onomstotelijk bewezen.

Het Zeeuwse Tholen-stad heeft met zijn ligging aan het Zoommeer elk jaar behoorlijk wat overlast van de giftige blauwalg. ‘Vooral met zuiderwind is het een probleemhoek en klagen bewoners en watersporters over de stank’, aldus Johan de Leeuw van het waterdistrict Zeeuwse Delta.

Rijkswaterstaat gaat deze zomer een nieuwe methode beproeven om de overlast aan te pakken. Er komen geluidskastjes op de bodem, die over de gehele havenmond ultrasoon geluid uitzenden. Het geluid kan de luchtblaasjes waarmee blauwalgen zich drijvende houden, beschadigen. De blauwalg zinkt daardoor naar de bodem en dient daar andere organismen als voedsel.

Dat Rijkswaterstaat in Tholen kiest voor deze aanpak is opmerkelijk te noemen. In een rapport van februari 2007 raadt WLDelft Hydraulics de gemeente Almere juist af blauwalg met ultrasoon geluid te bestrijden. Er zou niet genoeg wetenschappelijke basis bestaan dat de methode in de praktijk werkt. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk dat blauwalgen die worden blootgesteld aan ultrasone geluidsgolven extra toxines uitscheiden. Daarnaast wijst het rapport ook op een mogelijk gezondheidsrisico voor vissen en andere organismen die eigenlijk niet het doelwit zijn.

De Leeuw daarover: ‘We zitten met een acuut probleem en als je alleen in een ponton gaat testen, ben je weer een jaar kwijt. Wij testen daarom zowel in de haven als in pontons. Wat betreft een mogelijk effect op vissen, heb ik begrepen dat er geen problemen zijn met ultrasoon geluid. Bij kleinere organismen zou dat wel het geval kunnen zijn, maar ook dat gaan we monitoren gedurende de proef.’

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Rijkswaterstaat Meet & Greet Projectmanagement

Op 30 september om 16 uur organiseert Rijkswaterstaat een meet & greet voor (toekomstige) projectmanagers die willen weten hoe het is om aan grote infrastructurele projecten te werken bij Rijkswaterstaat. Neem kennis van ons Integraal Projectmanagement Model (IPM) en  spreek informeel met projectmanagers onder genot van een hapje en drankje.  Kijk hier voor meer informatie

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven