Nieuws

‘Genoeg belangstelling voor schone sloopwerf in Eemshaven’

Mark Plekker |
Energie, Vervoer & Logistiek

De initiatiefnemers van de Stichting Tankerontmanteling Platforms (Stop) zijn erg positief over de haalbaarheid van een zogenaamd Ecodock in Eemshaven. Hier kunnen tien schepen per jaar van gemiddeld 20.000 ton milieuvriendelijk gerecycled worden.

Haarlem – De vorige week verschenen haalbaarheidsstudie wijst uit dat de sloopwerf goed zou zijn voor 200 banen. Afhankelijk van de grootte van de te demonteren schepen is een investering van tussen de 52 en de 100 miljoen euro nodig.

Per jaar worden wereld wijd 600 zeeschepen afgedankt. Op dit moment worden veel van deze schepen naar het Verre Oosten versleept en daar op het strand gevaren. Onder slechte arbeidsomstandigheden en zonder aandacht voor het milieu demonteert de lokale bevolking daar het schip.

Het Ecodock gaat uit van het ‘zero-pollution’-principe. In tegenstelling tot de praktijk in het Verre Oosten krijgt de Nederlandse werf vloeistofdichte droogdokken, werken de medewerkers in beschermende kleding en wordt de verwerking van gevaarlijke stoffen (asbest, chemicaliën) op een professionele wijze aangepakt.

De haalbaarheidstudie wijst tevens uit dat tien bedrijven, waaronder P&O-lloyds, belangstelling hebben voor het aanbieden van sloopschepen aan de nieuwe werf. De Stichting Tankerontmanteling Platforms heeft becijferd dat er tot 2010 4000 schepen ter sloop zullen worden aangeboden. Met name de enkelwandige schepen zullen uit de vaart gaan. Voor 2007 moeten 1300 enkelwandige tankers gesloopt worden. Op dit moment liggen er 270 werkplatforms en 34 probleemschepen klaar voor demontage. Shell heeft volgens de stichting al een aanbod gedaan voor de ontmanteling van zes van haar werkplatforms.

Als de groene werf in Eemshaven er komt, wil de stichting op andere plekken in de wereld vergelijkbare ‘schone scheepssloperijen’ opbouwen. Eemshaven zou dan dienen als centraal opleidingscentrum voor deze andere werven. De stichting Tankerontmanteling Platforms is in 2002 opgericht met het doel op commerciële basis een groene sloopwerf voor tankers, zeeschepen en olieplatforms te realiseren.

 

www.stichtingtop.nl

Deel deze pagina
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven