Nieuws

GeoSea voltooit plaatsing jacket-funderingen Borkum Riffgrund 2

redactie |
Maritiem & Offshore

Installatieschip 'Innovation' van GeoSea heeft deze week de laatste van twintig 'suction bucket jacket'-funderingen op de zeebodem geplaatst van het Duitse offshorewindpark Borkum Riffgrund 2. 

Het windpark voor de kust van het Duitse waddeneiland Borkum wordt gebouwd voor Ørsted en Global Infrastructure Partners. Er komen 56 Vestas-turbines van 8 MW waarmee het windpark een totale capaciteit krijgt van 450 MW. (Van deze turbines krijgen er 36 een monopile-fundering.)

Het werk van DEME-dochterbedrijf GeoSea bestond uit het transport en de installatie van twintig suction bucket jackets, elk goed voor een gewicht van 950 ton en een hoogte van 58 m. Het is de eerste keer dat Ørsted dit type fundering op grote schaal gebruikt voor een windpark. In 2014 installeerde GeoSea de allereerste suction bucket jacket voor Borkum Riffgrund 1 van Ørsted.

De structuur van de suction bucket wordt stevig verankerd in de zeebodem door vacuümdruk waardoor de noodzaak tot hameren verdwijnt en het lawaai tijdens de installatie sterk vermindert. De productie van dit type jackets is duurder dan die van monopiles, maar er is minder staal voor nodig.

De Innovation installeert een jacket. Op de achtergrond de al geplaatste windturbines (foto: GeoSea)

Nieuw project

De ‘Innovation’ is nu gestationeerd in Vlissingen om naar het windpark Hornsea Project One in het VK te varen waar GeoSea de komende tijd 174 funderingen plaatst.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven