Nieuws

‘geWoonboot’ is geheel zelfvoorzienend

Wonen op het water met alle moderne comfort, maar geheel los van nutsvoorzieningen. Dat kan met de geWoonboot.

Om wonen op het water te stimuleren, heeft woningcorporatie Delta Wonen uit Zwolle een autarkische woonboot laten ontwikkelen door architect Henk de Velde. Het prototype van deze ‘geWoonboot’ wekt zijn eigen elektriciteit op, zorgt zelf voor verwarming en zuivert zijn eigen afvalwater.

Isolatie en ventilatie zorgen in eerste instantie voor verregaande beperking van het energieverbruik. De boot met een woonoppervlak van honderdtwintig vierkante meter heeft een groot raamoppervlak, dat geheel is voorzien van sterk isolerend HR++-glas. Dit dubbele glas is gevuld met argon en voorzien van een onzichtbare warmtewerende metaalcoating. De isolatiewaarde van de ramen is daardoor vrijwel gelijk aan die van de wanden (warmteweerstand 4,0 m2K/W).

Dit amfibische huis genereert haar eigen elektriciteit door een combinatie van zonnecellen en een zuinige dieselgenerator, die eventueel op biodiesel kan lopen. De warmte van de generator wordt gebruikt voor het verwarmen van cv- en kraanwater. Wat over is, dient voor verwarming van water voor vaatwasser en wasmachine. Een gemiddeld huishouden zal op de geWoonboot zo’n duizend liter diesel per jaar gebruiken.

De benodigde warmte aan boord komt daarnaast van de zon en een warmtepomp. Bij volle zon levert de zonneboiler water dat met 65 graden Celsius meer dan warm genoeg is voor de douche. Bij lagere temperatuur wordt het water naar de vloerverwarming gevoerd. Een warmtepomp onder de boot haalt ‘s winter warmte en ’s zomers koeling uit het oppervlaktewater.

Het ecologisch zuiveringssysteem van de geWoonboot bestaat uit rietvegetatie en bacteriën. Dit ‘helofytenfilter’ is verdeeld over twee lange, smalle bakken die naast de woonboot drijven. Na deze ‘nuttige tuin’ wordt het water via omgekeerde osmose – een membraanproces dat weinig energie vraagt – verder gezuiverd voor huishoudelijk gebruik. Om de waterkringloop aan te vullen wordt regenwater opgevangen. Op het met sedum en mos begroeide dak stroomt het regenwater geleidelijk af naar de opvangbakken.

De geWoonboot ligt afgemeerd aan het Maagjesbolwerk in Zwolle en is – na aanmelding – tot 1 mei te bezichtigen. De boot is overigens te koop. Er is een bod uit te brengen tot 1 april dit jaar.


www.gewoonboot.nl