Gezondheidscheck met abonnement | Technisch Weekblad
Nieuws

Gezondheidscheck met abonnement

Teake Zuidema | dinsdag 31 januari 2017
Life Sciences

Preventie is een zwak punt in de Amerikaanse gezondheidszorg. Forward denkt daar iets aan te kunnen doen met een hypermoderne kliniek die het bedrijf begin januari in San Francisco opende.

Voor een kleine € 140 per maand houden een arts, scanners, gezondheidsapps en een kunstmatige intelligentie (AI) de gezondheid van een lid in de gaten. Forward zoekt vooral naar signalen van problemen die zich mogelijk voor kunnen doen.  

Leden vergelijken het moderne interieur van de kliniek met dat van een minimalistische Applewinkel. Bij het eerste bezoek onderwerpt men zich aan een basislijn-screening. Naast het meten van bloeddruk, hartritme en gewicht omvat dit ook een lichaamsscan en geheel geautomatiseerde analyses van bloed – binnen twaalf minuten – en dna. Bij het inchecken kan de gebruiker ook de informatie van zijn draagbare fitnessscanner uploaden.

In de behandelkamer van de arts is alle informatie zichtbaar op een groot touchscreen. Deze data en ook de conversatie tussen arts en bezoeker worden gedeeld met een AI, welke informeert over eventuele gezondheidsrisico’s, diagnoses en suggesties doet voor mogelijke behandelingen. Net als het computersysteem Watson van IBM leert dit systeem meer naarmate het langer in gebruik is.

Forward is opgericht door Adrian Aoun, voorheen werkzaam bij Google. Hij wil de kliniek winstgevend en kostenbesparend maken door allerlei activiteiten – de eerste scans, analyses, het dicteren van verslagen – te automatiseren. De kliniek moet wel binnen een jaar zo’n 10.000 gebruikers hebben om quitte te spelen.