Gigafabriek in VS voor pv-panelen | Technisch Weekblad
Nieuws

Gigafabriek in VS voor pv-panelen

Teake Zuidema | donderdag 10 maart 2016
Energie

  • € 2,60 per wattpiek
  • Rendement 22 %

Het Amerikaanse SolarCity bouwt bij Buffalo voor € 700 miljoen een fabriek van 111.000 m2 voor zonnepanelen. Deze fabriek, grotendeels gefinancierd door de staat New York, moet vanaf medio 2017 10.000 zonnepanelen per dag produceren of één gigawatt aan zonnecapaciteit per jaar. Door schaalvergroting, nieuwe productiemethoden en een nieuwe technologie bedragen de kosten per paneel – inclusief verkoop, marketing, omvormer en installatie – €2,60 per geïnstalleerde watt, voorspelt de fabrikant. Die kosten liggen nu in de VS boven de vier euro per watt. (Ter vergelijking: Milieu Centraal berekende voor de Nederlandse situatie in 2014 de prijs per Wp, inclusief omvormer, installatie en materiaal, op €3,78)

De nieuwe zonnepanelen combineren een kristallijnsilicium cel met elementen van een dunne film en een laag van een halfgeleider; de technologie is in Australië ontwikkeld. De proefpanelen halen een rendement van 22 %. Hiermee wil SolarPower concurreren met de goedkope Chinese zonnecellen die een rendement leveren van 16 tot 18 %.

Rendement lijkt hoog

‘SolarCity is een verticaal geïntegreerd bedrijf dat alles doet, van de productie tot installatie’, zegt Eric Bidanda, zonne-energie-expert van de University of Pittsburgh. ‘Het bedrijf leidt tot nu toe steeds verliezen en de gigafabriek moet dat veranderen. Het is maar afwachten of de nieuwe panelen in massaproductie net zo’n hoog rendement geven als een paar proefpanelen.’

Verder lijkt een rendement van 22 % hoog, maar concurrent Panasonic beweert al in 2017 commerciële zonnepanelen te kunnen leveren met een rendement van 22,5 %. SolarCity leed over 2015 een verlies van € 650 miljoen.