Nieuws

Gigantische muren op oceaanbodem tegen smeltend poolijs

Het smelten en afbrokkelen van gletsjers kan worden vertraagd door de bouw van onderzeese wallen van zand en stenen. Dit opmerkelijke plan om de zeespiegelstijging te remmen lanceren onderzoekers in het journal Cryosphere.

Met deze nieuwe vorm van geo-engineering hopen de onderzoekers de vicieuze cirkel te doorbreken, waarin opwarming zorgt voor smeltend poolijs en smeltend poolijs door een lagere albedo-factor weer zorgt voor meer opwarming. Ze nemen de Thwaites-ijsstroom in West-Antarctica als voorbeeld. Deze gletsjer van 80 tot 100 km breed beweegt snel. Volgens onderzoeker Michael Wovolick (Princeton) kan een smeltende Thwaites de West-Arctische ijsplaat als een kaartenhuis doen instorten met als gevolg een mondiale zeespiegelstijging van 3 m.

In een eerste scenario dachten de onderzoekers aan de bouw van een heuvel onder de zee die zo’n gletsjer eenvoudigweg draagt. Een tweede versie gaat uit van een langgerekte onderwatermuur die de aanvoer van warm water onder de gletsjer afsnijdt en zo het smelten vertraagt.

Simulaties lieten zien dat zelfs individuele 300 m hoge onderzeese heuvels de zeespiegelstijging al kunnen verminderen. Ze zouden een kans van 30 % hebben om een snelle desintegratie van de ijskap te voorkomen. Volgens de auteurs zou hiervoor 0,1 tot 1,5 km3 materiaal aangevoerd moeten worden – in dezelfde orde van grootte als nodig was voor de bouw van het Suezkanaal (1km3).

Een onderzeese muur, die de helft van het warm water tegenhoudt zou 70 % kans maken om de ijsplaat de komende 1000 jaar te laten overleven. De auteurs spreken van het grootste project in de geschiedenis van de mensheid. Niet onmogelijk, maar een daling van de CO2-uitstoot is makkelijker te realiseren en effectiever.

Deel deze pagina

Maritiem Nederland

Maritiem Nederland is een magazine, website en nieuwsbrief met alle relevante en interessante ontwikkelingen binnen het maritieme cluster. Met interviews, opmerkelijke reportages, portretten en columns.
Meer informatie over Maritiem Nederland

Damen

Nozzman
Gratis proefabonnement TW

Bestel nu GRATIS 2 proefnummers TW

Ontvang de nieuwsbrief, binnenkort 2 keer per week!

Meld je nu aan!

Vision & Robotics

Vision & Robotics is hét onafhankelijke vakblad voor machinebouwers, system integrators en eindgebruikers van productielijnen in de maak- en agro-/foodindustrie. 

Graag meer lezen over onderwerpen zoals robotica, sensoren, kunstmatige intellegentie en nog veel meer klik hier

Vision & Robotics heeft ook een nieuwsbrief! klik hier om je in te schrijven.

TW online gratis voor jongeren

TW Investeert in technisch onderwijs

Leerlingen tot 18 jaar lezen gratis TW. Meld je aan en ontvang 23 online edities per jaar geheel gratis!

Naar boven